Στη Θάσο στελέχη της Volkswagen για πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης

Τι αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών – Συλλογή σχετικών στοιχείων έχει προηγηθεί και για άλλα νησιά

  • -
  • -

Συνάντηση στο Δημαρχείο Θάσου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, τον Δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Κυριακίδη και άλλους φορείς είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου στελέχη της Volkswagen. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση αφορά μελέτη σκοπιμότητας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και project που αφορά ηλεκτροκίνηση σε νησιά και όχι οριστική απόφαση για επένδυση. Αντίστοιχη διαδικασία συλλογής στοιχείων συγκοινωνιακού φόρτου και οδικών δικτύων έχει προηγηθεί από στελέχη της Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και για άλλα νησιά.

Η επίσκεψη των στελεχών της Volkswagen στη Θάσο είχε προαναγγελθεί μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» ως πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης. 

Με δηλώσεις του πάντως στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό "Ena channel", o κ. Φραγκογιάννης κράτησε χαμηλούς τόνους, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει επένδυση της Volkswagen στην περιοχή, αλλά γίνονται επαφές για μελέτη σκοπιμότητας. "Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για επένδυση. Η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται για την ηλεκτροκίνηση, τις νέες τεχνολογίες, νέα συστήματα τα οποία έχουν σχέση με την αυτόνομο οδήγηση. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε με την Volkswagen, η οποία έχει δείξει ενδιαφέρον, προκειμένου να κάνουμε μία μελέτη. Αυτό που κάνουμε είναι μία μελέτη σκοπιμότητας, μία μελέτη βιωσιμότητας και δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως απόφαση ακόμη. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από πλευράς τους, όπως υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μας να μετατρέψουμε τη χώρα σε επενδυτικό σε καινοτόμες και νέες τεχνολογίες και επομένως θα δούμε πού θα οδηγήσει η συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει. Δεν πρόκειται για τη Θάσο. Τη χρησιμοποιούμε σαν μία βάση πάνω στην οποία πρόκειται να στηρίξουμε αυτή την μελέτη την οποία κάνουμε. Μπορεί να είναι η Θάσος, μπορεί κάποιο άλλο νησί. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κάνουμε οποιαδήποτε δήλωση, γιατί τα πράγματα είναι αρκετά αβέβαια. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται υπό το φως της δημοσιότητας. Όταν έχουμε κάτι πραγματικό και ρεαλιστικό να πούμε, θα το πούμε". 

Νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδόσει σχετική ανακοίνωση:

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με στελέχη της Volkswagen για έργο ηλεκτροκίνησης

Η Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της για την ηλεκτροκίνηση υποδέχεται στις 12-13 Φεβρουαρίου κλιμάκιο στελεχών της Volkswagen  για την εν εξελίξει μελέτη σκοπιμότητας που εκπονεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, για project που αφορά ηλεκτροκίνηση σε νησιά.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και τα στελέχη της Volkswagen που επισκέπτονται την Καβάλα και τη Θάσο θα κάνουν επιτόπια  αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέγονται για την μελέτη αυτή. Αντίστοιχη διαδικασία συλλογής στοιχείων συγκοινωνιακού φόρτου και οδικών δικτύων έχει προηγηθεί από στελέχη της Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και για άλλα νησιά.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των στοιχείων και την ολοκλήρωση της μελέτης. Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για την Ελλάδα, όπως η  Volkswagen δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας φέρουν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θάσου, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης. Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου δήλωσε: «Οι πρωτοβουλίες αυτές αναδεικνύουν το νησί της Θάσου καθιστώντας το πόλο έλξης μεγάλών και σημαντικών επενδύσεων με θετικά μόνο αποτελέσματα για τον τόπο. Ο Δήμος Θάσου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα συνδράμει, όπου απαιτείται, για τη θετική έκβαση της συγκεκριμένης αλλά και κάθε άλλης σημαντικής για τον τόπο πρωτοβουλίας».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...