Περιορισμοί σε ΙΧ, ταξί, λεωφορεία, μετρό λόγω κορονοϊού: Απαντάμε σε 10 ερωτήσεις

Πόσα άτομα μπορούν να μπουν στο αυτοκίνητα, είναι υποχρεωτική η μάσκα, πόσο είναι το πρόστιμο;

  • -
  • -

Από τις 6 το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020 και για έναν μήνα θα διαρκέσουν τα νέα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός. Πλέον – όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη στο τέλος του κειμένου  – η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες υγειονομικής ασφάλειας: επίπεδο Α επιτήρησης (κίτρινο χρώμα)επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα) και επίπεδο Γ συναγερμού (γκρι χρώμα) στο οποίο εισέρχονται Θεσσαλονίκη και Σέρρες. 

Προκύπτουν όμως αρκετές απορίες σχετικές με τους περιορισμούς, απάντηση στις οποίες επιχειρούμε να δώσουμε στη συνέχεια.

1. Ποιες ώρες δεν μπορώ να μετακινούμαι;

Σε όλη την χώρα (ανεξαρτήτως επιπέδου Α ή Β) δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που είναι στο επίπεδο Γ, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;

Εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για λόγους εργασίας (με την ανάλογη βεβαίωση) ή για λόγους έκτακτης ανάγκης (π.χ. μετάβαση σε νοσοκομεία ή διανυκτερεύοντα φαρμακεία).

3. Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας;

Σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς: λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό, ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, τρένα, ταξί, πλοία κλπ. Χωρίς αυτή, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Αντιθέτως, δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στο ιδιωτικό μας αυτοκίνητο, εφόσον μέσα σε αυτό βρίσκονται άτομα της ίδιας οικογένειας.

4. Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται στο ΙΧ αυτοκίνητο;

Στο επίπεδο Α επιτήρησης (κίτρινο χρώμα), δεν υπάρχουν περιορισμοί στα ΙΧ αυτοκίνητα. Δηλαδή σε ένα 5θέσιο αυτοκίνητο επιτρέπονται έως 5 άτομα, σε ένα 7θέσιο έως 7 άτομα.

Στο επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα), επιτρέπονται έως 3 επιβαίνοντες στο ΙΧ (οδηγός + 2 επιβάτες). 
Στο τρίτο επίπεδο (γκρι χρώμα), επιτρέπονται έως 2 επιβαίνοντες στο ΙΧ (οδηγός + 1 επιβάτης).

5. Υπάρχουν εξαιρέσεις στα ΙΧ;

Ναι, εξαιρούνται οι οικογένειες. Π.χ. μπορούν να είναι δύο γονείς και 3 παιδιά στο ίδιο αυτοκίνητο.

6. Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται στα ταξί;

Στο επίπεδο Α επιτρέπονται έως 3 επιβάτες (πλέον του οδηγού), ενώ στα επίπεδα Β και Γ μόνο ένας επιβάτης.

7. Υπάρχουν εξαιρέσεις στα ταξί;

Προφανώς, εξαιρούνται οικογένειες με ανήλικα παιδιά που μετακινούνται μαζί.

8. Μπορώ να μετακινηθώ από τον ένα νομό στον άλλο;

Ναι, αρκεί να είναι εντός του ωραρίου κατά το οποίο επιτρέπονται οι μετακινήσεις: 5 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Εξαιρούνται οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

9. Αν ξεκινάω από μία περιοχή που είναι στο κίτρινο και ο προορισμός μου είναι στο κόκκινο (ή το αντίθετο) ποιοι περιορισμοί ισχύουν;

Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί αφορούν το σημείο αναχώρησης. Αν π.χ. ξεκινάτε από την Κορινθία που είναι στο κίτρινο και επιτρέπονται 5 άτομα στο αυτοκίνητο, μπορείτε να φθάσετε στην Αττική όπου επιτρέπονται έως 3 άτομα στο ΙΧ.

10. Ποιο είναι το πρόστιμο σε κάθε περίπτωση;

Για μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το πρόστιμο ανά άτομο είναι 150 ευρώ.

Για μη χρήση μάσκας ανά άτομο είναι 150 ευρώ. Είτε πρόκειται για επιβάτη ταξί, είτε πρόκειται για επιβάτη λεωφορείου/συρμού μετρό κλπ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...