Τετράγωνα σημάδια στην άσφαλτο: Τα έχετε δει, αλλά γνωρίζετε τι είναι;

Πατήστε τα άφοβα, βρίσκονται εκεί για τη διευκόλυνσή μας

  • -
  • -
Τετράγωνα σημάδια στην άσφαλτο: Τα έχετε δει, αλλά γνωρίζετε τι είναι;

Σε οδικούς άξονες με αυξημένη κυκλοφορίας οχημάτων θα έχετε παρατηρήσει «κοψίματα» πάνω στην άσφαλτο, τα οποία έχουν συνήθως τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σχήμα. Η κίνηση των οχημάτων από πάνω τους δεν γίνεται αισθητή, καθώς πρόκειται για πολύ λεπτά αυλάκια που στη συνέχεια έχουν καλυφθεί σε στεγανωτικό υλικό.

Τι είναι; Ονομάζονται επαγωγικοί βρόχοι, είναι δηλαδή καλώδια που έχουν εγκατασταθεί σε κάθε μία από τις λωρίδες στο οδόστρωμα για να μετρούν τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Οι ογκομετρικοί μετρητές παρέχουν μετρήσεις όγκου και πληροφορίες ανά όχημα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και της κίνησης. Παράλληλα, μέσω αλγορίθμου γίνεται εξακρίβωση των κατηγοριών οχημάτων (μοτοσικλέτες, επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ).

Ποια είναι η αποστολή τους;

Οι επαγωγικοί βρόχοι παρέχουν στατιστικά στοιχεία στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας σχετικά με τον όγκο της κυκλοφορίας, τα χαρακτηριστικά των οχημάτων που περνούν από το σημείο, την ταχύτητά τους και άλλα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά αναλύονται προκειμένου να υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον οδικό άξονα, όμως το άμεσο όφελος που παρέχουν οι επαγωγικοί βρόχοι είναι ότι βάση του όγκου των διερχόμενων οχημάτων γίνεται ο υπολογισμός του χρόνου για την διάνυση μίας απόστασης μέσα στην πόλη. Στη συνέχεια η πληροφορία μεταδίδεται μέσω των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων, που ενημερώνει τους οδηγούς για τον εκτιμώμενο χρόνο μέχρι ένα άλλο σημείο της πόλης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΛΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ;

Στην Αττική, την ευθύνη λειτουργίας των πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων έχει το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας. «Η επέμβαση στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων γίνεται μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος. Από τον υπολογιστή μπορούμε να συντάξουμε ένα μήνυμα, είτε κοινό και στις 24 πινακίδες που υπάρχουν στην Αττική, είτε μεμονωμένα σε κάποια από αυτές. Μεταδίδουμε μηνύματα για την οδική ασφάλεια, για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, μηνύματα πολιτικής προστασίας, ακόμη και ειδοποιήσεις amber alert για την εξαφάνιση ανήλικου ατόμου», δήλωσε στο GOCAR ο Σύμβουλος Οδικής Ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης. «Ο χρόνος υπολογίζεται γίνεται μέσω ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος, με βάση την πυκνότητα της κυκλοφορίας όπως αυτή καταγράφεται από τους επαγωγικούς βρόχους που βρίσκονται στο οδόστρωμα αλλά από κάποιες κάμερες». Οι χρόνοι μετακίνησης που υπολογίζονται από το σύστημα, συγκρίνονται με τους πραγματικούς χρόνους μετακίνησης των οχημάτων, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις παραμέτρους του συστήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...