Τι είναι το μπλε κουτί με τα δύο μαύρα καλώδια στο δρόμο;

Το συναντήσαμε στο Γαλάτσι, μια περιοχή που μελλοντικά θα επιβαρυνθεί από τα έργα για την κατασκευή σταθμών του Μετρό

  • -
  • -

Κινείσαι αμέριμνος σε μια κεντρική οδική “αρτηρία” και αίφνης διακρίνεις μπροστά σου δύο καλώδια εγκάρσια τοποθετημένα στον δρόμο. «Πρέπει να τα πατήσω με το όχημά μου;», είναι το ερώτημα που αναδύεται αυτόματα στο μυαλό σου.

Η απάντηση είναι καταφατική, μιας και αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο έχουν τοποθετηθεί. Ειδικότερα, αποτελούν τμήμα μιας συσκευής μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου. Το έτερο «κομμάτι» τους είναι ένα μπλέ κουτί που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου.


Σε τι χρησιμεύουν;

Το εν λόγω ιδιαίτερα χρήσιμο σύστημα παρατηρήσαμε καθώς περνούσαμε από το Γαλάτσι και συγκεκριμένα στις λεωφόρους Βεϊκου και Γαλατσίου, δύο “αρτηρίες” που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επιβαρυνθούν με κυκλοφοριακά προβλήματα, ελέω των απαραίτητων εργασιών για την κατασκευή δύο σταθμών του Μετρό (Γραμμή 4).

Η τοποθέτηση ενός μετρητή κυκλοφοριακού φόρτου σε πληθώρα σημείων στο οδικό δίκτυο χρησιμεύει στην άντληση στοιχείων, με φόντο τη λήψη των επιβαλλόμενων μέτρων για τη διατήρηση της ποιότητας των δρόμων σε καλή κατάσταση.

Μέσω της συσκευής συλλογής δεδομένων μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την καταπόνηση της ασφάλτου από τα διερχόμενα οχήματα, το είδος των οχημάτων που περνάνε από ένα συγκεκριμένο δρόμο, για τον τον αριθμό τους, καθώς και για την ταχύτητα που αναπτύσσουν οι οδηγοί.

Κατόπιν, διενεργείται η επεξεργασία των στοιχείων, με τους αρμόδιους φορείς να σχηματίζουν μια ενδεικτική εικόνα για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών (λαϊκότροπα “φανάρια”), κόμβων ή οι βελτιωτικές επεμβάσεις στο οδόστρωμα.


Πώς συλλέγονται τα στοιχεία;

Όπως αναφέραμε, τα μαύρα καλώδια τοποθετούνται ώστε όλα τα οχήματα να περνούν από πάνω τους. Κατά τη διέλευση των οχημάτων ο αέρας εντός των καλωδίων συμπιέζεται και εν συνεχεία καταλήγει στον μετρητή. Σε κάθε πέρασμα διατελείται η εν λόγω διαδικασία.

Όπως είναι ευλογοφανές, διαφορετική πίεση θα ασκήσει ένα φορτηγό και διαφορετική μία μοτοσικλέτα, γεγονός που εξοπλίζει τους μελετητές οδικών έργων με χρήσιμα στοιχεία.

Επί παραδείγματι, η διέλευση πολλών φορτηγών μεγάλου βάρους, νομοτελειακά θα επιφέρει τη φθορά του δρόμου, κάτι που θα επιβάλλει σε μεταγενέστερο χρόνο κάποιες διορθωτικές εργασίες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...