Εικόνα από 250 κάμερες σε 44 οθόνες: Το GOCAR στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας

Επισκεπτόμαστε το πλήρως εκσυγχρονισμένο κέντρο της Περιφέρειας Αττικής και διαπιστώνουμε τις δυνατότητές του

  • -
  • -

Από το καλοκαίρι του 2004, όταν άρχισε τη λειτουργία του με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) της Περιφέρειας Αττικής είναι τα «μάτια» στους σημαντικότερους οδικούς άξονες και κόμβους του Λεκανοπεδίου, περιοχή όπου διαμένει και μετακινείται ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και το ΚΔΚ έγινε ξεπερασμένο τεχνολογικά. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2019, όταν εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Πλέον πλήρως εκσυγχρονισμένο και με αυξημένες δυνατότητες, αποτελεί το βασικό εργαλείο οδικής ασφάλειας στην πρωτεύουσα και το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Περιφέρεια, τα σώματα ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα) και το ΕΚΑΒ.

Επισκεφθήκαμε το νέο ΚΔΚ κοντά στην Πλατεία Αμερικής, όπου μας περίμενε ο Σύμβουλος Οδικής Ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης. «Από εδώ παρακολουθούμε τις κύριες οδικές αρτηρίες της Αττικής, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο», μας εξηγεί. «Έχουμε εικόνα από περίπου 250 κάμερες σε όλη την Αττική, οι οποίες εναλλάσσονται στις 44 οθόνες. Παράλληλα είμαστε σε διαρκή σύνδεση με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας της ΕΛΑΣ, ο οποίος επίσης ανακαινίστηκε πρόσφατα, με την Περιφέρεια να έχει την ευθύνη της συντήρησης και του δικτύου του».

Οι χειριστές του ΚΔΚ παρακολουθούν την εικόνα από όλες αυτές τις κάμερες και ενημερώνουν άμεσα σε περίπτωση συμβάντος, που αφορά είτε την Περιφέρεια Αττικής (προκειμένου π.χ. συνεργεία της να επέμβουν μετά από πτώση δέντρου) είτε κάποια άλλη υπηρεσία την οποία ειδοποιούν (π.χ. τροχαίο ατύχημα στο οποίο πρέπει να επέμβουν η αστυνομία, η πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ). Μέσω του πληκτρολογίου ο χειριστής επιλέγει τον κωδικό αριθμό της κάμερας που κατέγραψε το περιστατικό, ώστε να δει στην προσωπική του οθόνη την εικόνα και μέσω του joystick να περιστρέψει την κάμερα ή να κάνει ζουμ.


Μέσω του πληκτρολογίου ο χειριστής επιλέγει την οθόνη όπου υπάρχει συμβάν και με το joystick ελέγχει την κάμερα


Πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων

Μία σημαντική αποστολή του ΚΔΚ είναι η διαχείριση των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων που υπάρχουν στην Αττική. «Είναι μία πολύ βασική διαδικασία. Η επέμβαση στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων γίνεται μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος. Από τον υπολογιστή μπορούμε να συντάξουμε ένα μήνυμα, είτε κοινό και στις 24 πινακίδες που υπάρχουν στην Αττική, είτε μεμονωμένα σε κάποια από αυτές. Μεταδίδουμε μηνύματα για την οδική ασφάλεια, για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, μηνύματα πολιτικής προστασίας, ακόμη και ειδοποιήσεις amber alert για την εξαφάνιση ανήλικου ατόμου», μας εξηγεί ο κ. Λογοθέτης. Σύντομα μάλιστα θα αρχίσει το πρόγραμμα αντικατάστασης των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων με νέες που θα μπορούν να εμφανίζουν και εικόνες.

Συχνά στις πινακίδες αυτές αναγράφεται ο εκτιμώμενος χρόνος που θα χρειαστεί ένα αυτοκίνητο για να διανύσει την απόσταση από εκεί όπου βρίσκεται η πινακίδα μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο. Πώς όμως γίνεται ο υπολογισμός της απόστασης;

«Ο χρόνος υπολογίζεται γίνεται μέσω ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος, με βάση την πυκνότητα της κυκλοφορίας όπως αυτή καταγράφεται από τους επαγωγικούς βρόχους που βρίσκονται στο οδόστρωμα αλλά από κάποιες κάμερες», τονίζει ο κ. Λογοθέτης. Οι χρόνοι μετακίνησης που υπολογίζονται από το σύστημα, συγκρίνονται με τους πραγματικούς χρόνους μετακίνησης των οχημάτων, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις παραμέτρους του συστήματος. Τη διαδικασία επιτηρούν οι συγκοινωνιολόγοι της Περιφέρειας, οι οποίοι κάνουν μελέτες για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

35.000 φανάρια στην Αττική

Σε ξεχωριστές οθόνες εμφανίζονται online οι 35.000 φωτεινοί σηματοδότες που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Αττικής, η λειτουργία των οποίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ειδικό εικονίδιο εμφανίζεται στο σημείο του σηματοδότη που έχει πρόβλημα, ώστε ο εντοπισμός του να γίνεται εύκολα και γρήγορα και τα ειδικά συνεργεία να επέμβουν για την αποκατάσταση της βλάβης. «Είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα αντικατάστασης των φωτεινών σηματοδοτών με νέους τύπου LED, που είναι και πιο ασφαλείς σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς λειτουργούν με 44 volt αντί για 220, πιο ορατοί στους οδηγούς και πιο οικονομικοί σε κατανάλωση. Σύντομα από εδώ θα μπορούμε να παρακολουθούμε και τη λειτουργία του ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου», αναφέρει ο Κίμων Λογοθέτης.


Στην οθόνη εμφανίζονται όλα τα φανάρια της Αττικής. Η κόκκινη ένδειξη αφορά βλάβη στο συγκεκριμένο σηματοδότη


Πώς γίνεται η διαχείριση των φαναριών όσον αφορά το χρόνο του «πράσινου» και του «κόκκινου»; «Το τμήμα των συγκοινωνιολόγων που κάνει τις μελέτες, παρατηρεί και επεμβαίνει και στα προγράμματα των φωτεινών σηματοδοτών, για να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες. Μπορεί π.χ. να χρειαστεί να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στο πράσινο. Πολλές σχετικές αλλαγές κάναμε την περίοδο της καραντίνας, όπου δώσαμε περισσότερο χρόνο στο πράσινο σε ορισμένα σημεία, ώστε να μην υπάρχει άσκοπη αναμονή των οχημάτων».

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας αναλαμβάνει και άλλες βοηθητικές λειτουργίες, όπως ο έλεγχος και η παρακολούθηση των αντλιοστασίων στους ανισόπεδους κόμβους, στις υπόγειες διαβάσεις των οχημάτων. Μέσω υπολογιστή οι χειριστές παρακολουθούν τη στάθμη των υδάτων αλλά και τη σωστή λειτουργία των αντλιοστασίων, ώστε σε περίπτωση συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας υδάτων να μπορούν να απορροφήσουν με μηχανικό τρόπο το νερό και να αποφευχθεί επικίνδυνη συγκέντρωση υδάτων. «Μέσω των καμερών καταγράφουμε και περιπτώσεις αφισορρύπανσης, ώστε στη συνέχεια να αφαιρούνται οι διαφημιστικές αφίσες. Είναι κάτι στο οποίο έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τον Περιφερειάρχη», μας ανέφερε ο κ. Λογοθέτης.


Ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Κίμων Λογοθέτης επιβλέπει τη λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...