"Να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας τα ηλεκτρικά φορτηγά"

Τι αναφέρεται στο αίτημα του ΕΛΙΝΗΟ προς τα αρμόδια υπουργεία

  • -
  • -

Παρά το γεγονός ότι έχουν μηδενικούς ρύπους, τα ηλεκτροκίνητα επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά ωφέλιμου φορτίου έως 3,5 τόνους, δεν απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Ενόψει των ανακοινώσεων για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛΙΝΗΟ) ζητά με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών να διορθωθεί η αβλεψία αυτή.

«Η άνιση μεταχείριση αυτής της κατηγορίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η αγορά των οποίων μάλιστα επιδοτείται μέσω της δράσης “Κινούμαι Ηλεκτρικά”», είναι παντελώς αδικαιολόγητη αφού απέμειναν να αποτελούν την μοναδική κατηγορία αυτοκινήτων μηδενικής ρύπανσης που καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας υπό τις σημερινές συνθήκες φορολόγησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς», αναφέρεται στην επιστολή.

«Τα αυτοκίνητα αυτά διακινούν πρόσωπα, παρέχουν υπηρεσίες και διανέμουν ελαφρά φορτία κινούμενα συνεχώς μέσα στα αστικά κέντρα και θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να επιδιωχθεί η αντικατάστασή τους με ηλεκτρικά προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας στις πόλεις και να μειωθεί η στάθμη του θορύβου. Η απαλλαγή τους επομένως από τα τέλη κυκλοφορίας ως ένα από τα κίνητρα θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εξ’ αρχής όχι μόνο για λόγους ίσης μεταχείρισης με όλα τα άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για ουσιαστικούς και πρακτικούς λόγους».

Στην επιστολή του ΕΛΙΝΗΟ γίνεται επίσης αναφορά στην ακριβότερη τιμής αγοράς τους - ακόμα και μετά την επιδότηση - η οποία οδηγεί αντίστοιχα και σε καταβολή αυξημένου ΦΠΑ ο οποίος πολλαπλασίως καλύπτει  την όποια απώλεια εσόδων από τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...