Θα «θυσιάσουν» οι εταιρείες τα SUV για να πετύχουν τους στόχους του CO2;

Τα οχήματα ελεύθερου χρόνου ξεπερνούν κατά 36,5 gr/km το μέσο όρο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

  • -
  • -

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο GOCAR, η στροφή του ευρωπαϊκού κοινού προς τα μοντέλα βενζίνης (αντί για diesel) και τα SUV έχει ως αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να απομακρύνονται επικίνδυνα από τον μέσο όρο των 95 gr. CO2 ανά km που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το στόλο τους.

Τώρα, όπως αναφέρει η εταιρεία ανάλυσης της αγοράς JATO Dynamics, οι μάρκες αυτοκινήτων βρίσκονται μπροστά σε μία δύσκολη απόφαση: να θυσιάσουν τις πωλήσεις των πιο δημοφιλών μοντέλων τους (των SUV δηλαδή), προκειμένου να πιάσουν τους στόχους και να γλιτώσουν τα μεγάλα πρόστιμα. Ποσά που αναγκαστικά θα μετακυλήσουν στην τιμή των αυτοκινήτων τους, καθιστώντας τα σημαντικά ακριβότερα.

ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ 5 ΜΙΚΡΑ SUV: FIAT 500X - FORD PUMA - NISSAN JUKE - PEUGEOT 2008 - SKODA KAMIQ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της JATO Dynamics για την ευρωπαϊκή αγορά, τα SUV που πουλήθηκαν το 2019 (είχαν μερίδιο 38% επί των συνολικών πωλήσεων) έχουν μέσο όρο CO2 131,5 gr/km, πολύ μακριά από το στόχο των 95 gr/km. Ο μέσος όρος εκπομπών ρύπων τους ήταν μικρότερος μόνο από τα σπορ αυτοκίνητα, τα πολυτελή sedan και τα van.

Από την άλλη, τα SUV χαρίζουν στις εταιρείες υψηλές πωλήσεις και κερδοφορία. Μήπως όμως υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή;

Η λύση είναι να στραφούν σε μικρά SUV (κυρίως B-SUV και κατά δεύτερο λόγο C-SUV), όχι 4x4, αλλά με υβριδική τεχνολογία (όπως τα συστήματα mild hybrid 48V) ή διπλού καυσίμου (όπως τα μοντέλα CNG). Αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις θα ήταν μία λύση, όμως η τεχνολογία αφενός είναι ακόμη ακριβή και αφετέρου δεν προσφέρει υψηλή αυτονομία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...