Συστήματα υποβοήθησης με μηνιαία συνδρομή: Είναι αυτό το μέλλον της αυτοκίνησης;

Το πρόσφατο φρεσκάρισμα της Taycan έφερε κάποιες «διαφορετικές» επιλογές στον εξοπλισμό, που μας έβαλαν σε σκέψεις

  • -
  • -

Μία νέα τάση στον εξοπλισμό των νέων μοντέλων έχει αρχίσει να εμφανίζεται δειλά-δειλά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την ανανέωση που έκανε η Porsche στο αμιγώς ηλεκτρικό της όχημα για το 2021. Η δυνατότητα αναβάθμισης του λογισμικού του οχήματος ασύρματα, όπως κάνουμε δηλαδή σε ένα κινητό ή έναν υπολογιστή, έδωσε την ευκαιρία στον Γερμανό κατασκευαστή να προσθέσει μία παροχή, «αλά Netflix», με μηνιαία συνδρομή. 

Και όχι δεν πρόκειται για μηνιαία συνδρομή σε βάση δεδομένων με ταινίες για το ταξίδι, αλλά για παροχή συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού! Η Porsche το αποκαλεί «Functions on Demand» και ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να πληρώσει μία μηνιαία συνδρομή, για κάτι που συνήθως θα πλήρωνε στον προαιρετικό εξοπλισμό, όταν αγόραζε το όχημα. Για παράδειγμα, το σύστημα διατήρησης λωρίδας προσφέρεται για 19,5 ευρώ το μήνα στην Γερμανία, ενώ το Porsche Intelligent Range Manager (PIRM) κοστίζει 10,7 ευρώ, για μηνιαία χρήση.

Φυσικά αυτά τα συστήματα μπορούν να αγοραστούν και για μόνιμη εγκατάσταση με κόστος 808 ευρώ και 398 ευρώ, αντίστοιχα. Είναι όμως αυτό το μέλλον στο χώρο της αυτοκίνησης;

taycan

Η Porsche μάλιστα δεν είναι η πρώτη που επέπεσε στο αμάρτημα της απαίτησης χρημάτων σε μηνιαία βάση. Η Tesla, στα τέλη του περασμένου Απρίλη, ανακοίνωσε επίσημα πως θα προσφέρει το πλήρες πακέτο αυτόνομης οδήγησης (FSD) με μηνιαία συνδρομή, του οποίου η τιμή μάλιστα αυξάνεται σταδιακά. Και μιλάμε για ένα πακέτο, το οποίο οι ιδιοκτήτες του θα έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν να το χρησιμοποιούν στα τέλη του 2020 το νωρίτερο, ακόμα και αν το έχουν αγοράσει ήδη.

Καινοτομίες που φαίνεται πως και άλλοι κατασκευαστές στο μέλλον μπορεί να υιοθετήσουν, μιας και τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με όλο και περισσότερη τεχνολογία κάθε μέρα που περνά, ενώ τα επίπεδα διαθέσιμης συνδεσιμότητας αυξάνονται.

Θα βοηθήσει πιστεύετε, στο να φέρει «ακριβά» συστήματα ασφαλείας, πιο κοντά σε περισσότερο κόσμο ή η διαδικασία θα περιπλέξει τα πράγματα; Λέτε να γίνει το ίδιο το αυτοκίνητο, υπηρεσία μηνιαίας συνδρομής; Μάλλον δεν θα αργήσουμε να μάθουμε.

auto

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...