Νέος δικύλινδρος κινητήρας TwinAir 85HP

Αρχικά θα εφοδιάζει τα Fiat 500 και 500C

  • -
  • -

Ο πρώτος μιας νέας οικογένειας δικύλινδρων κινητήρων τεχνολογίας ΤwinAir είναι εδώ.

Κατασκευάζεται από την FPT - Fiat Powertrain Technologies με ειδικά μελετημένη ρευστοδυναμική για βέλτιστη εξοικονόμηση καυσίμου. Eπεκτείνοντας τη φιλοσοφία του downsizing και βελτιώνοντας στο έπακρο τα βασικά της συστήματα, η νέα γκάμα κινητήρων που θα αποδίδει από 65 μέχρι και 105 ίππους, θα εκπέμπει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο κινητήρα παραπλήσιας απόδοσης.

Η καρδιά της τεχνολογίας MultiAir είναι η εντελώς νέα ηλεκτροϋδραυλική διαχείριση των βαλβίδων που μειώνει την κατανάλωση ελέγχοντας τη ροή του αέρα μέσω των βαλβίδων εισαγωγής ανεξαρτήτως γωνίας ανοίγματος της πεταλούδας γκαζιού. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην τεχνική ανάλυση του gocar. Η τεχνολογία MultiAir μειώνει δραστικά τις εκπομπές ρύπων (με καλύτερη διαχείριση των καύσεων) ενώ αυξάνει και την απόδοση. Εν συντομία, τα οφέλη της τεχνολογίας MultiAir είναι:

  • Αύξηση μέγιστης ισχύος κατά 10% συγκριτικά με ένα παραδοσιακό κινητήρα ταυτόσημου κυβισμού.
  • 15% περισσότερη ροπή σε χαμηλό όριο στροφών χάρη στην καλύτερη εισροή αέρα στους θαλάμους καύσης.
  • Χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μειωμένη εκπομπή CO2, ισοδύναμη με 10% χάρη στις λιγότερες απώλειες ισχύος και τις βελτιωμένες μεθόδους καύσης.
  • Χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον κινητήρα με βελτιστοποίηση της διαχείρισης των βαλβίδων στη φάση της εισαγωγής.
  • Αμεσότερη αντίδραση κατά τη διαδικασία επιτάχυνσης χάρη στην καλύτερη ροή αέρα στους κυλίνδρους σε συνδυασμό με εξαιρετικά άμεση λειτουργία.

Επίσης η τεχνολογία TwinAir φέρνει τη λογική του downsizing σε νέα επίπεδα: συνδυάζει έναν μικρού μεγέθους κινητήρα με υπερτροφοδότη νέας γενιάς ο οποίος αυξάνει δραματικά την αποδιδόμενη ροπή, αποδίδοντάς την μάλιστα σε χαμηλό εύρος στροφών προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία και απαράμιλλη αμεσότητα συγκριτικά με οποιονδήποτε ατμοσφαιρικό κινητήρα.

Τέλος, εξ ίσου σημαντικό είναι ότι ο κινητήρας έχει δεχθεί ιδιαίτερη φροντίδα σε ό,τι αφορά τη ρύθμισή του. Για παράδειγμα, η βασική δικύλινδρη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τριβές των κινούμενων μηχανικών μερών κατατάσσει τον κινητήρα σε ένα από τους κορυφαίους παγκοσμίως με τις χαμηλότερες απώλειες λόγω τριβών. Επίσης, εκτεταμένη χρήση υπολογιστικών μοντέλων έδειξαν τον ιδανικό κυβισμό του κινητήρα για βέλτιστη θερμοδυναμική απόδοση και τη βέλτιστη υγροδυναμική προκειμένου να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών της τεχνολογίας MultiAir.

Τέλος ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στον τομέα NVH (κραδασμών και θορύβου) προκειμένου ο κινητήρας να έχει χαρακτηριστικά λειτουργίας τουλάχιστον ισοδύναμα με ένα τετρακύλινδρο κινητήρα ίσης απόδοσης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε ένας αντικραδασμικός δευτερεύων άξονας προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλό επίπεδο κραδασμών σε όλο το εύρος στροφών.

Μεθάνιο για την επόμενη ημέρα

Συγκριτικά με ένα τετρακύλινδρο κινητήρα μεσαίας χωρητικότητας ταυτόσημης απόδοσης, ο νέος MultiAir είναι σημαντικά κοντύτερος (-23%) και ελαφρύτερος (-10%), ανοίγοντας νέους δρόμους σε εξελίξεις όπως τη χρήση μεθανίου ή την ενσωμάτωση υβριδικής τεχνολογίας προκειμένου να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λανσαριστεί μια έκδοση του TwinAir με χρήση μεθανίου κάτι που θα επιφέρει σημαντική μείωση στην εκπομπή ρύπων. Το σύστημα τροφοδοσίας θα είναι εξοπλισμένο με μπεκ παροχής μεθανίου, πέραν αυτών παροχής της βενζίνης.

http://www.gocar.gr/tech/analysis/3122,Fiat_MultiAir.html
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...