Fiat TwinAir

Λιλιπούτειο θαύμα

  • -
  • -

Στην έκθεση της Γενεύης έκανε την παγκόσμια παρουσίαση του, ο νέος δικύλινδρος κινητήρας της Fiat. Αρχικά θα βρει στέγη στο Fiat 500 και ακολούθως σε υπόλοιπα μοντέλα της ιταλικής φίρμας.  Πρόγονος μιας νέας οικογένειας δικύλινδρων κινητήρων από τη FPT (Fiat Powertrain Technologies), χρησιμοποιεί το επαναστατικό σύστημα Multiair. Το τελευταίο ελέγχει ηλεκτροϋδραυλικά τις βαλβίδες εισαγωγής, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμου, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, καθώς και πιο αποδοτική λειτουργία.

Η νέα οικογένεια αυτών των κινητήρων θα αποδίδει από 65 έως 105 PS, μειώνοντας κατά 30% τα επίπεδα CΟ2 σε σχέση με υφιστάμενους κινητήρες παρόμοιας απόδοσης. Έτσι για την πρωτοεμφανιζόμενη υπερτροφοδοτούμενη έκδοση των 85 PS οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί αισθητά. Η τιμή που ανακοινώνει η Fiat για το 500 είναι μόλις 95 g/km, με μέση κατανάλωση 3,5 lt/100km.

Παράλληλα θα είναι διαθέσιμη μια έκδοση μεθανίου (CNG) του TwinAir, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις εκπομπές CΟ2. Η έκδοση των 65 PS θα είναι ατμοσφαιρική και θα τοποθετείται μόνον στα πολύ μικρά μοντέλα της Fiat (A-segment). Σημαντικά στοιχεία είναι το χαμηλό βάρος του νέου κινητήρα (75kg) και οι πιο συμπαγείς διαστάσεις του, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη κατανομή βάρους, έχοντας προφανή πλεονεκτήματα και στην οδική συμπεριφορά. Στο μέλλον οι δικύλινδροι κινητήρες, θα συνδυαστούν με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DDCT, ενώ σχεδιάζεται και ένα mini υβριδικό σύστημα.

Μεγάλη προσοχή κατά την εξέλιξη του κινητήρα δόθηκε στον παράγοντα θορύβο, NVH (Noise, Vibration, Harshness, δηλ. θόρυβος, κραδασμοί, τραχύτητα). Με σκοπό να κρατήσουν τους κραδασμούς και τον ήχο που παράγει μια δικύλινδρη διάταξη κυλίνδρων, στα επίπεδα των τετρακύλινδρων μοντέλων, οι νέες εκδόσεις έχουν εξοπλιστεί με ειδικά μελετημένο άξονα εξισορρόπησης κραδασμών. Η κατασκευή του TwinAir θα γίνεται στις εγκαταστάσεις του Bielsko Biala της Πολωνίας, ώστε να εξυπηρετείται το εργοστάσιο στο Tychy (Πολωνία), όπου κατασκευάζονται τα Fiat 500 και Panda, ενώ από την επόμενη χρονιά θα μεταφερθεί εκεί και η παραγωγή του Lancia Ypsilon από την Ιταλία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...