Alfa Romeo Giulia και Stelvio QV: Τι συμβαίνει αν γυρίσεις τον διακόπτη στην ένδειξη “Race”; (video)

Δείτε στο βίντεο την εκπληκτική αγωνιστική αίσθηση που απελευθερώνεται

  • -
  • -

Τις εντυπωσιακές δυνατότητες του συστήματος παραμετροποίησης D.N.A., που ενσωματώνουν αποκλειστικά οι εκδόσεις Quadrifoglio (Giulia και Stelvio), αποκάλυψε η Alfa Romeo.

Εφόσον οι κάτοχοι των μοντέλων -διατέθηκαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά- «περάσουν» από το προφίλ οδήγησης "Dynamic" στη θέση "Race", τότε θα απελευθερωθεί η συνολική αγωνιστική αίσθηση που κρύβουν μέσα τους τα «αγρίμια» της Alfa.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ALFA ROMEO GIULIA KAI STELVIO QV

Ειδικότερα, μέσω του προηγμένου ηλεκτρονικού συστήματος Alfa Chassis Domain Control (CDC) που αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο ελέγχου των λειτουργιών του αυτοκινήτου, όλα τα χειριστήρια, το τιμόνι, το πεντάλ του φρένου, το αυτόματο κιβώτιο κ.ο.κ. αποκτούν αστραπιαία απόκριση.

Ενεργοποίηση λειτουργίας “Race” - Tα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη των Quadrifoglio ακολουθούν τις παρακάτω ρυθμίσεις:

 

Active Torque Vectoring: Το ενεργό διαφορικό που διαχειρίζεται την μετάδοση της ροπής στους πίσω τροχούς στην επιλογή Race αποκτά πιο «επιθετική» συμπεριφορά μεταβάλλοντας ταχύτερα και με μεγαλύτερη ένταση την κατανομή ανάμεσα στον αριστερό και δεξί τροχό. Σε αυτή τη ρύθμιση η εμφάνιση υποστροφής μειώνεται έως και 17%, ενώ η συνολική ευελιξία το οχήματος βελτιώνεται έως και 20%. Σε αυτό συμβάλει και η απελευθέρωση της μέγιστης ισχύος του bi-Turbo V6 κινητήρα των 2,9 λίτρων απόδοσης 510 ίππων, ο οποίος πλέον δεν χαλιναγωγείται από το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, επιτρέποντας στον οδηγό να τον εκμεταλλευτεί με απόλυτη ελευθερία.

 Η ελευθερία που προσφέρει η ρύθμιση του συστήματος ESP σε συνδυασμό με το ενεργό διαφορικό δίνει την ευκαιρία στα μοντέλα Quadrifoglio να διαγράφουν εντυπωσιακές γωνίες με κορυφαία γραμμικότητα στην αίσθηση και τον οδηγό να απολαμβάνει εξαιρετική πληροφόρηση και απόλυτο έλεγχο. 

Σύστημα πέδησης IBS: Το αποκλειστικό σύστημα πέδησης  drive-by-wire IBS (Integrated Braking System) της Alfa Romeo, στη ρύθμιση Race αποκτά ακόμα πιο άμεση αίσθηση, το πεντάλ πιο σκληρή ρύθμιση, ενώ η λειτουργία του συστήματος αντι-μπλοκαρίσματος ABS γίνεται λιγότερο ευαίσθητη. Παράλληλα τα ενεργά αμορτισέρ εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των κλίσεων τόσο κατά τον εγκάρσιο άξονα, όσο και κατά τον διαμήκη, κατά τη διάρκεια των έντονων επιταχύνσεων και κυρίως επιβραδύνσεων που μπορούν να πετύχουν τα μοντέλα Quadrifogio.

Κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα τετρακίνησης Q4: Έχοντας αναλάβει να μεταφέρει την ισχύ του κινητήρα στην πιο ακραία ρύθμιση του, το σύστημα μετάδοσης με το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων στην επιλογή Race αλλάζει επίσης, με στόχο να προσφέρει ακόμα πιο άμεσες αλλαγές, επιτρέποντας την μετάβαση από τη μία σχέση στην άλλη σε περίπου 130χλστ. του δευτερολέπτου, στο μισό δηλαδή χρόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.

Παράλληλα όπως και στην επιλογή Dynamic, το κιβώτιο στη «χειροκίνητη» λειτουργία αλλάζει σχέση μόνο όταν το επιθυμεί ο οδηγός, διατηρώντας την επιλεγμένη σχέση μέχρι το όριο περιστροφής του κινητήρα. Στην περίπτωση της Stelvio Quadrifoglio όπου η κίνηση μεταδίδεται μέσω του συστήματος Q4 και στους τέσσερις τροχούς, η λειτουργία Race διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό την κατανομή ροπής στον πίσω άξονα, ενώ το κιβώτιο μεταφοράς (ATC) κατανέμει την ποσότητα ροπής στη μέγιστη κατασκευαστική ικανότητα του που είναι η μεταφορά στον εμπρός άξονα 1000Nm σε λιγότερο από 150χλστ. του δευτερολέπτου και η μείωση της από τα 1000 στα 100Nm σε μόλις 120χλστ. του δευτερολέπτου. 

 Δείτε στο επισυναπτόμενο βίντεο τον πρώην οδηγό της Formula 1, Giancarlo Fisichella, να απολαμβάνει τη Giulia Quadrifoglio στην επιλογή Race, στην πίστα της μάρκας στο Αρέζε.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...