Ποια κίνητρα προσφέρουν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ για την αγορά ενός ηλεκτρικού;

Δείτε ποιες χώρες… γυρίζουν παντελώς την πλάτη στην ηλεκτροκίνηση!

  • -
  • -

Στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναρριχηθεί το μείζον ζήτημα της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, με την Ελλάδα ήδη να πραγματοποιεί γιγαντιαία βήματα, επιδοτώντας την αγορά ενός οχήματος σχετικής τεχνολογίας.

Το σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, βέβαια, δεν συνεπάγεται πως το σύνολο των χωρών της ΕΕ υιοθετούν ενιαία στρατηγική. Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικού ανά τη Γηραιά Ήπειρο ποικίλουν, ενώ υπάρχουν και κάποιες χώρες που “αδιαφορούν” στη διευκόλυνση των πολιτών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) -μπορείτε να τα δείτε εδώ, από τις συνολικά 27 χώρες της Ένωσης έξι εξ αυτών (Κύπρος, Βουλγαρία, Βέλγιο, Δανία, Λετονία και Μάλτα), δεν προσφέρουν κίνητρα αγοράς, αλλά αντιθέτως ακολουθούν ημίμετρα, όπως είναι φοροελάφρυνση των οδηγών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΥΤΗ EINAI H ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γειτονική Κύπρος, η οποία επιχειρεί τη σταδιακή απομάκρυνση των ρυπογόνων οχημάτων, παρέχοντας μηδενικά τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών EURO 6c και EURO6d, τόσο για τα βενζινοκίνητα/υβριδικά όσο και για τα πετρελαιοκίνητα/υβριδικά.Μηδενικό είναι και το τέλος κυκλοφορίας και για αυτοκίνητα τύπου Euro6a και Euro6b.Ακόμη, για μέρος μάζας ισοδύναμο ή μικρότερο από 120 (gr/km) ο συντελεστής είναι 0,5 ευρώ.

Αν ανατρέξουμε λίγο βορειότερα από τη χώρα μας και δη τη Βουλγαρία, παρατηρούμε πως ενθαρρύνεται η ηλεκτροκίνηση δια της ολικής απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας όσων οχημάτων φέρουν αποκλειστικά ηλεκτρικό κινητήρα.

Επιπροσθέτως, υπάρχει και μία χώρα… που γυρίζει την πλάτη στη νέα μορφή, μηδενικών εκπομπών ρύπων, κινητικότητα. Ο λόγος για τη Λιθουανία, η οποία δεν προσφέρει κίνητρα αγοράς, αλλά ούτε και φοροελαφρύνσεις, οι οποίες ενδεχομένως να λειτουργούσαν ενθαρρυντικά στην αγορά ενός αυτοκινήτου.  

Τα σημαντικότερα κίνητρα αγοράς

Στον αντίποδα, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, υπάρχουν αρκετές χώρες που επιδοτούν την απόκτηση ηλεκτρικού, με σημαιοφόρους την Κροατία με διευκόλυνση της τάξεως των 9.200 ευρώ και τη Γερμανία η οποία προσφέρει στους οδηγούς 9.000 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή ίση ή μικρότερη των 40.000 ευρώ.

Από κοντά η Σλοβενία όπου η επιδότηση φτάνει τα 7.200 ευρώ, η Γαλλία, που παραχωρεί 7.000 ευρώ για οχήματα με τιμή 45.000 ευρώ ή μικρότερη, αλλά και η Ουγγαρία (7.320 ευρώ για αξία έως και 32.000 ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...