Πόσο κοστίζει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Τι θα πληρώσω αν χαλάσει εκτός της εγγύησης

  • -
  • -

Οι… αρνητές της ηλεκτροκίνησης είναι αρκετοί και… επίμονοι. Ένα από τα σημεία που αμφισβητούν είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πόσο θα πληρώσω αν χαλάσει; Και πού θα την πετάξω; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που μας στέλνουν στο GOCAR.

Καταρχάς, όπως όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, έτσι και οι μπαταρίες καλύπτονται από εγγύηση. Στη δυτική Ευρώπη είναι περίπου ίδια με τον κύκλο ζωής του ίδιου του αυτοκινήτου, που υπολογίζεται στα 8 έτη (άσχετα αν στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασης κρατάμε ένα αυτοκίνητο για 15-20 χρόνια). Συνήθως λοιπόν οι μπαταρίες καλύπτονται από 8 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση, για το 70% της χωρητικότητάς τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι μπαταρίες μετά από αυτό το διάστημα δεν θα είναι άχρηστες, αλλά ότι θα διατηρήσουν τουλάχιστον το 70% της χωρητικότητάς τους, για τουλάχιστον 8 έτη.

Τι θα γίνει μετά τα 8 χρόνια; Πόσα θα πληρώσω για νέα μπαταρία;

Όταν λήξει η εγγύηση των μπαταριών δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα είναι άχρηστες. Ανάλογα με τη χρήση που έχουμε κάνει και τις καιρικές συνθήκες (οι μπαταρίες ταλαιπωρούνται περισσότερο στο υπερβολικό κρύο της Βόρειας Ευρώπης απ’ ό,τι στη ζέστη της Ελλάδας), οι μπαταρίες μπορεί να αντέξουν περισσότερο ή λιγότερο.

Αν η απόδοσή τους έχει πέσει τόσο πολύ ώστε επιβάλλεται η αλλαγή τους, τότε το κόστος είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ (εκτιμάται σε περίπου 7.000-8.000€ σε ένα μεσαίο ηλεκτρικό αυτοκίνητο). Ορισμένες εταιρείες πάντως έχουν ανακοινώσει ότι θα αλλάζουν μόνο τα προβληματικά στοιχεία της μπαταρίας, μειώνοντας σημαντικό το κόστος. 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τους, ρίχνει πάντως με γρήγορους ρυθμούς τις τιμές των μπαταριών. Το 2010 η μέση τιμή ήταν περίπου 1.000 ευρώ ανά kWh. Το 2018 έπεσε κάτω από τα 160 ευρώ και το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά kWh. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία ενός compact ηλεκτρικού, χωρητικότητας 50 kWh (όπως στην περίπτωση του Opel Corsa-e και του Renault ZOE) θα κοστίζει το 2023 περίπου 5.000 ευρώ.

Αν όμως κάποιος αγοράσει σήμερα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και αλλάξει μπαταρία μετά από 8 χρόνια, το 2028, μπορεί τότε να στοιχίσει κάτω από 2.500 ευρώ. Ένα ποσό που σίγουρα δεν είναι αμελητέο, όμως μέσα στην 8ετία έχει γίνει σίγουρα απόσβεσή του από το μειωμένο κόστος χρήσης (π.χ. κόστος ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με βενζίνη, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας κ.α., μειωμένο κόστος σέρβις κ.α.).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...