Πότε θα τεθούν σε ισχύ τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα; (update)

Μπορεί η τροπολογία για την άρση ακινησίας να ψηφίστηκε στη Βουλή, όμως δεν έχει φθάσει η σχετική εγκύκλιος στις εφορίες

  • -
  • -

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες οχημάτων επισκέφθηκαν τις εφορίες ζητώντας να προχωρήσουν στην άρση της ακινησίας, καταβάλλοντος το αντίστοιχο ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας του 2020. Όμως εκεί ενημερώνονταν ότι δεν έχουν λάβει τη σχετική εγκύκλιο.

Τι συμβαίνει;

Καταρχάς η ρύθμιση έφθασε με σημαντική καθυστέρηση φέτος (άνω των δύο μηνών) στη Βουλή και τελικά ψηφίστηκε από την ολομέλεια το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου. Επιπλέον, θα πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στη συνέχεια η ΑΑΔΕ να στείλει τη σχετική εγκύκλιο στις ΔΟΥ.

Update: Ο νόμος 4701 (Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πλέον αναμένεται ν εγκύκλιος στις εφορίες..

Άρα θα περάσουν λίγες ημέρες πριν οι ενδιαφερόμενοι μπορέσουν να άρουν την ακινησία του οχήματός τους (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα), με ταυτόχρονη καταβολή των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στη χρήση του.

Η σημαντική αλλαγή φέτος είναι ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι εντελώς αναλογικά, δηλαδή για κάθε μήνα άρσης της ακινησίας καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 1/12 των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Παραδείγματα:

1) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αν δηλαδή τα ετήσια τέλη είναι 200 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 17 ευρώ.

2) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Για ετήσια τέλη 200 ευρώ, το ποσό φθάνει τα 50 ευρώ

3) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 6 μηνών, καταβάλλονται τα 6/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Για ετήσια τέλη 200 ευρώ, το ποσό φθάνει τα 100 ευρώ

3) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 6 μηνών και 20 ημερών, καταβάλλονται τα 7/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

Για ετήσια τέλη 200 ευρώ, το ποσό φθάνει τα 117 ευρώ

. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.»

Τι ισχύει για άρση αναγκαστικής ακινησίας

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας (π.χ. μετά από κλοπή ή υπεξαίρεση), οι κάτοχοι μπορούν να καταβάλλουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους 2020. 

Τι ίσχυε μέχρι και το 2019:

 α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα (2/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας, γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2019 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.»

Αναλυτικά όσα περιέχονται στο άρθρο 32:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου αυτού παρέχεται η δυνατότητα επιλογής, εντός του έτους 2020 για άρση της ακινησίας ενός οχήματος και καταβολή τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης αυτού, με καταβολή τόσων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα όσων και οι μήνες για τους οποίους αίρεται η ακινησία. Επιπλέον, ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε άρση αυτής, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντας τα αναλογούντα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, τέλη κυκλοφορίας χωρίς καμία περαιτέρω προσαύξηση. Ειδικότερα, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η διάταξη διαφοροποιείται από ανάλογες εξαιρετικές ρυθμίσεις προηγούμενων ετών με τις οποίες προβλεπόταν η καταβολή των αναλογούντων στο χρονικό διάστημα άρσης της ακινησίας τελών κυκλοφορίας προσαυξημένων κατά περίπτωση, κατά ένα ή δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών.

Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας κατά τις διατάξεις της παραγράφου 6  του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α΄82), εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2020, να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διευκολύνονται οι πολίτες, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για διάστημα μικρότερο του έτους ενώ ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση εσόδων από την άρση ακινησίας οχημάτων για τα οποία δεν θα καταβάλλονταν τέλη κυκλοφορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...