Προσωρινοί δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας με όριο 30 χλμ/ώρα

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τις τεχνικές οδηγίες για τη δημιουργία διαδρόμων για πεζούς και ποδηλάτες, χωρίς όμως να υπάρχουν σχετικές μελέτες!

  • -
  • -

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει το περπάτημα και τη χρήση του ποδηλάτου μέσα στον αστικό ιστό. Στο πνεύμα των παρεμβάσεων που έχουν αρχίσει στην Αθήνα και σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη έχουν προσωρινή μορφή, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι τεχνικές οδηγίες για τη δημιουργία «προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας».

Τις τεχνικές οδηγίες συνέταξαν συγκοινωνιολόγοι, τοπογράφοι και αρχιτέκτονες και ενέκρινε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Υπουργείο θα υποστηρίξει τους δήμους προκειμένου να πραγματοποιήσουν αλλαγές με «εύκολες, χωρίς κόστος και ευέλικτες παρεμβάσεις, προκειμένου να αποδώσουν περισσότερο χώρο στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στο πράσινο και στην αναψυχή».

Ο χώρος που θα δοθεί προς χρήση σε πεζούς και ποδηλάτες θα ληφθεί από χώρο των οδών που χρησιμοποιείται από το αυτοκίνητο για κίνηση και για στάθμευση.

Σε δρόμους με περισσότερες από μία λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, θα γίνεται αφαίρεση μίας λωρίδας, η οποία θα αποδίδεται σε πεζούς και ποδηλάτες.

Σε δρόμους με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, θα πραγματοποιείται μονοδρόμηση και η λωρίδα της καταργούμενης κατεύθυνσης θα αποδίδεται σε πεζούς και ποδηλάτες.

Σε μονόδρομους με ζώνη στάθμευσης στη μία ή και στις δύο πλευρές, ο δρόμος θα μετατρέπεται σε οδό συνύπαρξης ποδηλάτων με τα υπόλοιπα οχήματα (ανάλογα με το πλάτος του δρόμου, θα έχουν προτεραιότητα τα αυτοκίνητα ή τα ποδήλατα). Ο δρόμος θα μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ/ώρα.

Η απόφαση αναγνωρίζει ότι «λόγω των έκτακτων συνθηκών δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο εκπόνησης των συνοδευτικών μελετών, όπως συνήθως». Οι έκτακτες παρεμβάσεις θα αξιολογηθούν σε πραγματικό χρόνο και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να αποκτήσουν μονιμότερο χαρακτήρα, τότε θα εξεταστεί η δυνατότητα λεπτομερέστερου σχεδιασμού μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που ορίζεται για την εφαρμογή τους.

Ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων, επιβάλλει ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους:

α) να επιτρέπουν την άμεση και εύκολη απομάκρυνση των στοιχείων κατασκευής τους,   

β) η τοποθέτησή τους και η λειτουργία τους να μην προκαλέσουν φθορές και προβλήματα στα υφιστάμενα οδοστρώματα και πεζοδρόμια

γ) να επιτρέπουν την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των εισόδων/εξόδων όλων των παρόδιων κτηρίων, των χώρων στάθμευσης κτηρίων, τους σταθμούς στάθμευσης (δημόσιους, υπαίθριους με νόμιμη άδεια, ιδιωτικούς) και διατηρώντας υποχρεωτικό διάδρομο κίνησης οχημάτων πλάτους 3,5 μέτρων

δ) να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα για την ασφαλή και αυτόνομη μετακίνηση όλων των πολιτών (συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...