Γιατί το κοντέρ του αυτοκινήτου σου λέει ψέματα

Δεν το… θέλει, αλλά ο τρόπος που το κοντέρ λειτουργεί είναι σχεδόν αδύνατο να είναι απόλυτα ακριβές

  • -
  • -

Αρκετοί θα έχουν διαπιστώσει ότι το ταχύμετρο πολλές φορές δεν λέει την απόλυτη αλήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην ένδειξη που βλέπουμε στον πίνακα οργάνων και την πραγματική ταχύτητα του αυτοκίνητου. Καταρχήν, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το ταχύμετρο λειτουργεί «διαβάζοντας» πόσο γρήγορα περιστρέφονται οι τροχοί.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε μία σειρά από παραμέτρους να αλλάζει την ένδειξη που το κοντέρ απεικονίζει. Μερικές από αυτές είναι η διάσταση των τροχών ή ακόμα και η πίεση των ελαστικών, οι οποίες αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με το καλιμπράρισμα του εργοστασίου. Μάλιστα, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τα ελαστικά σας είναι φθαρμένα!

Παράλληλα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ρυθμίσει τα ταχύμετρα να απεικονίζουν μεγαλύτερη έως και 10% ταχύτητα! Κάτι που μάλιστα επιτρέπεται σύμφωνα με αρκετές ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Βλέπετε, το πρόβλημα θα ήταν σημαντικό αν τα κοντέρ έδειχναν σε ίδιο ποσοστό μικρότερη ταχύτητα, αφού θα δημιουργούταν ένας κυκεώνας με τα όρια ταχύτητας και τις κλήσεις. Κάλλιστα θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς το κοντέρ και οι αγωγές θα ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Σήμερα, με τα δεδομένα και την τεχνολογία του GPS θα μπορούσαμε να είχαμε απόλυτη ακρίβεια. Όμως, από τη στιγμή που το σήμα δεν μπορεί να μεταδίδεται μέσα από ένα τούνελ ή επηρεάζεται από τον καιρό, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Εκτός και αν βρίσκεσαι σε ένα Tesla, όπου στον πίνακα κάθε μοντέλου εμφανίζεται η ταχύτητα, συνυπολογίζοντας όλες τις μετρήσιμες παραμέτρους από κινητήρα και τροχούς, και όχι μόνο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...