Δύο νέοι ποδηλατόδρομοι στην Αθήνα

Πρόκειται για το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά και τη σύνδεση σταθμών Κατεχάκη-Ευαγγελισμού μέσω Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνειούπολης

  • -
  • -

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την κατασκευή δύο μεγάλων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα. Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώτος αφορά το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά (που αποτελεί τμήμα του μεγαλύτερου ποδηλατόδρομου Φάληρο-Κηφισιά) και ο δεύτερος θα συνδέει τους σταθμούς Κατεχάκη – Ευαγγελισμός, περνώντας από την Πολυτεχνειούπολη και την Πανεπιστημιούπολη. Και οι δύο θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, με αντίστοιχο προϋπολογισμό 7 και 3 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ποδηλατικής βόλτας που διοργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας στην πλατεία Κοτζιά. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και αρκετοί ακόμη αιρετοί.


Επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών ποδηλάτων

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο  κ. Χατζηδάκης είπε ότι «το οικολογικό μπόνους για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα θα είναι πολύ ισχυρότερο, γιατί θέλουμε να κάνουμε επί της ουσίας ένα άνοιγμα στα ποδήλατα». Αυτό σημαίνει ότι το ποσό επιδότησης θα είναι υψηλότερο αναλογικά, σε σχέση με το κόστος αγοράς του ηλεκτρικού ποδηλάτου.


Ποδηλατόδρομος Φάληρο -  Γκάζι - Κηφισιά

Ο εν λόγω ποδηλατόδρομος ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου, από τονΦαληρικό Όρμο έως και την Κηφισιά. Το έργο κρίνεται βασικής σημασίας για το λεκανοπέδιο Αττικής και αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που θεσμοθετήθηκε το 2014 και έχει μείνει ημιτελές αφού κατασκευάστηκε μόνο το νότιο τμήμα με μήκος διαδρομής 10 χλμ, δηλαδή το σκέλος «Φάληρο – Γκάζι».

Το Βόρειο Τμήμα «Γκάζι – Κηφισιά», του οποίου την ολοκλήρωση ανήγγειλε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, ενώ διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής - με τεύχη δημοπράτησης - έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σήμερα, πλέον, ενταγμένο σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με προϋπολογισμό 7.000.000€ βαίνει προς άμεση δημοπράτησή του με ολοκλήρωση -έκτοτε- σε 18-20 μήνες.

KATEBΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 78 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ iPAD

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 78 ΤΟΥ GOCAR MAGAZINE ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

 

Ποδηλατόδρομος  Μετρό Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη/Πανεπιστημιούπολη -Ευαγγελισμός

Αφορά σε διαδρομή μορφής «πετάλου» που ξεκινάει από τον σταθμό Μετρό Κατεχάκη και διατρέχει το Πάρκο Γουδή, την Πολυτεχνειούπολη,  την Πανεπιστημιούπολη, το Πάρκο Ιλισίων και καταλήγει στο Σταθμό Μετρό Ευαγγελισμός. Το μήκος του ποδηλατοδρόμου είναι περίπου 10 χλμ., Με αυτόν τον σχεδιασμό  αξιοποιείται και συνδέται και ο υφιστάμενος ποδηλατόδρομος της Πολυτεχνειούπολης, μήκους περίπου 4 χλμ.

Και αυτός  ο ποδηλατόδρομος αποτελεί έργο βασικής σημασίας για το λεκανοπέδιο Αττικής καθώς προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που θεσμοθετήθηκε το 2014. Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πλέον  ενταγμένο έργο σε Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, με προϋπολογισμό 3.000.000€ και μετά τη δημοπράτησή του μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 – 18 μήνες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...