Την Παρασκευή η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση - Τι κίνητρα θα δοθούν

Επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού αλλά και κίνητρα για τη χρήση τους

  • -
  • -
Την Παρασκευή η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση - Τι κίνητρα θα δοθούν
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα αρμόδια Υπουργεία θα παρουσιάσουν το πρωί της Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Γκάζι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που θα αυξήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων . Το νομοσχέδιο θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση πριν φθάσει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, εντός του καλοκαιριού.

Από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έγινε γνωστό ότι ζητήθηκε το ιστορικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στη Σύρο, προκειμένου να βρίσκεται στο χώρο της Τεχνόπολης, όπου θα γίνει οι ανακοινώσεις. Το αυτοκίνητο φυλάσσεται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης.

Έτσι ολοκληρώνεται μία μακρά διαδικασία επεξεργασίας και σύνθεσης των μέτρων από την αρμόδια επιτροπή, στην οποία προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, και συμμετέχουν στελέχη από τρία υπουργεία: Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών.

Η κυβέρνηση θέλει μέσω των κινήτρων για την αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων να επιτευχθεί ο στόχος που περιλαμβάνεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και προβλέπει ότι το 2030 το 30% των νέων ΙΧ που θα πωλούνται θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά.

Ποια θα είναι τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά ΙΧ

Τα κίνητρα αφορούν τόσο επιδότηση αγοράς νέου αμιγώς ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού αυτοκινήτου (με εκπομπές έως 50 gr. CO2 ανά km), με ποσό που θα ανακοινωθεί στην εκδήλωση και εκτιμάται ότι θα πλησιάζει (και ίσως ξεπερνάει) τις 4.000 ευρώ. Είναι πολύ πιθανό να δοθεί επιπλέον ποσό για απόσυρση ρυπογόνου οχήματος με παράλληλη αγορά ηλεκτρικού, για περιορισμένο αριθμό οχημάτων μέσα στο 2020.

Θα δοθούν επίσης κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως δωρεάν στάθμευση, ελεύθερη είσοδος στις λεωφορειολωρίδες, αλλά και για εγκατάσταση φορτιστών σε οικίες. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα υπάρξει επιδότηση αγοράς και ηλεκτρικών σκούτερ/ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Δύο ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα, κίνητρα για ηλεκτρικά ταξί, θέσεις φόρτισης στους αυτοκινητοδρόμους

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε τους άξονες υποχρεώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση:

Πρώτον, στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας.

Δεύτερον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διαμορφωθούν επίσης δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.

Τρίτον, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Μάλιστα, στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος από την ψήφιση, οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι, καθώς και οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι, θα εκπονήσουν υποχρεωτικά αυτοτελή μελέτη χωροθέτησης και δημιουργίας θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτισης, εντός των διοικητικών τους ορίων.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΑΝΑ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...