BMW i Hydrogen NEXT: Το μεγάλο SUV υδρογόνου που βασίζεται στη Χ5

Θα κυκλοφορήσει σε μικρό αριθμό αυτοκινήτων το 2022, ενώ το δεύτερο μισό της δεκαετίας αναμένεται το μοντέλο υδρογόνου μαζικής παραγωγής

  • -
  • -

Τα πλάνα του Ομίλου BMW για την προώθηση της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, ως δεύτερου πυλώνα δίπλα στα ηλεκτρικά μοντέλα με μπαταρίες, παρουσίασε διαδικτυακά ο Jurgen Guldner. Ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Hydrogen Fuel Cell Technology and Vehicle Projects στον Όμιλο BMW μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με 45 μέσα του ειδικού Τύπου από την Ευρώπη, ανάμεσά τους και το GOCAR.

Όπως είπε ο κ. Guldner το 2022 θα κυκλοφορήσει ένας μικρός στόλος του BMW i Hydrogen NEXT, το οποίο βασίζεται στη Χ5. Πρόκειται για ένα μηδενικών ρύπων SUV που καταναλώνει υδρογόνο και εκπέμπει στο περιβάλλον μόνο καθαρό νερό (συνήθως σε μορφή ατμού).

Η χημική αντίδραση ανάμεσα στο υδρογόνο και το οξυγόνο παράγει μέσω του συστήματος fuel cell ηλεκτρική ενέργεια 125 kW. Η μπαταρία φορτίζεται τόσο από τις κυψέλες καυσίμου όσο κατά την επιβράδυνση. Οι δύο δεξαμενές έχουν χωρητικότητα 6 κιλά υδρογόνου (σε πίεση 700 bar), γεμίζουν σε περίπου 3-4 λεπτά και χαρίζουν αυτονομία 500 km. Το ηλεκτρικό μοτέρ είναι τοποθετημένο στον πίσω άξονα, με την ισχύ του συστήματος να φθάνει τους 374 ίππους και να χαρίζει επιδόσεις για τις οποίες φημίζεται η BMW.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η PLUG-IN ΥΒΡΙΔΙΚΗ BMW X1

Όπως μας είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Jurgen Guldner, το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο μοντέλο υδρογόνου μαζικής παραγωγής της BMW εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τη ζήτηση του κοινού, την ανάπτυξη δικτύου ανεφοδιασμού σε υδρογόνο σε αρκετές χώρες και το κόστος κατοχής ενός τέτοιου αυτοκινήτου. Πάντως το πλάνο της γερμανικής εταιρείας είναι να το βγάλει στην κυκλοφορία το δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε. Το όνομά του δεν είναι ακόμη γνωστό, ούτε η τιμή του.

Το BMW Group συνεργάζεται στενά με την Toyota από το 2013 στον τομέα της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, αλλά και στο να κάνουν γνωστά τα οφέλη της κίνησης με υδρογόνο, τόσο στην Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...