Πόσοι επιβάτες επιτρέπεται να είναι μέσα στο αυτοκίνητο;

Τι ισχύει για τα 7θέσια και τα 9θέσια οχήματα – Οι εξαιρέσεις για τα ανήλικα παιδιά

  • -
  • -
Πόσοι επιβάτες επιτρέπεται να είναι μέσα στο αυτοκίνητο;
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα εγκύκλιο που καθορίζει το όριο των επιβατών στα ΙΧ αυτοκίνητα αλλά και στα ταξί, υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Οι περιορισμοί για τη μεταφορά επιβατών, που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, ισχύουν έως τις 31 Μαΐου 2020 και δύναται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).

Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.

Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.

Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...