Ξέρεις από data;

Κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες μαζεύουν δεδομένα με ορίζοντα την πλήρως αυτόνομη οδήγηση

  • -
  • -

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκοί δρόμοι είναι οι πιο ασφαλείς στον πλανήτη, με 49 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκους το 2018. Ο ρυθμός μείωσης των θυμάτων δεν είναι όμως ο επιθυμητός, καθώς ο στόχος του -50% για το 2020 σε σχέση με το 2010 δεν μπορεί να επιτευχθεί.

«Καμία ζωή δεν πρέπει να χάνεται στους δρόμους εξαιτίας ανθρωπίνου λάθους», δήλωσε πρόσφατα η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές, Adina Valean. Οι άνθρωποι όμως θα κάνουν πάντα ανθρώπινα λάθη. Άρα πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Η λύση είναι τα αυτόνομα οχήματα, όπου η ανθρώπινη συμμετοχή είναι από μικρή έως μηδενική. Για να λειτουργήσει σε ένα αυτοκίνητο ο «αυτόματος πιλότος», όπως συμβαίνει σε ένα αεροπλάνο και κυρίως για να λάβει τη σωστή απόφαση άμεσα θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα δεδομένα. Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που λαμβάνονται από τις κάμερες, τα ραντάρ και τους αισθητήρες του οχήματος. Δεδομένα επίσης από τις υποδομές: κάμερες κυκλοφορίας, φανάρια, σαρωτές.

Τα δεδομένα στη συνέχεια «ταΐζονται» σε μηχανές αλγορίθμων, ώστε να βελτιώνονται οι αυτόνομες λειτουργίες του οχήματος μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Οι αλγόριθμοι θα μεταβάλλονται διαρκώς, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που λαμβάνουν, και θα καθορίζουν τη συμπεριφορά του οχήματος σε κάθε σενάριο.

Τα δεδομένα δε χρησιμοποιούνται όμως μόνο για την αυτόνομη οδήγηση, αλλά και για να διευκολύνουν την καθημερινότητα οδηγού και επιβατών. Η τεχνολογία συνδεσιμότητας που υπάρχει ήδη στα τελευταίας γενιάς αυτοκίνητα ενημερώνει έγκαιρα π.χ. για κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ο στόχος του 2020 αποδείχθηκε ανέφικτος. Για να μην χάσουμε το μεγάλο στόχο των μηδενικών θανάτων από τροχαία στην Ευρώπη το 2050, πρέπει αναγκαστικά να εμπιστευτούμε τα δεδομένα. Ακόμη κι αν φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες της προσωπικής μας ζωής, ή ότι χάκερς θα αναλάβουν τον έλεγχο των αυτόνομων οχημάτων.

Εσένα σε τρομάζει η αυτόνομη οδήγηση; Λάβε μέρος στην πανευρωπαϊκή έρευνα και πες την άποψή σου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...