Μητσοτάκης: Αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος όταν υπάρχουν παιδιά στο αυτοκίνητο

Οι καταγγελίες θα γίνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1142 - Ποια είναι τα πρόστιμα

  • -
  • -

«Ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια συμμαχία για την υγεία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην ειδική εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πολιτεία απαντά στη σημερινή κατάσταση «με την Εθνική Στρατηγική αλλά και με την αυστηρή πια απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε χώρους όπου βρίσκονται παιδιά, σε παιδικές χαρές, στα αυτοκίνητα όποτε επιβαίνουν παιδιά».

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και έως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση. Σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής, το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά, σε περίπτωση πέμπτης υποτροπής θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε τετραψήφιο αριθμό (1142) θα αναφέρονται όσοι παρανομούν «Οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια με συνδρομή της Αστυνομίας. Αναμφίβολα λοιπόν, το πλαίσιο των ελέγχων αυστηροποιείται. Θέλω να το επαναλάβω όμως: Η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο».

Πότε απαγορεύεται το κάπνισμα σε όχημα:

Απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισµα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού:

Στα παντός είδους µέσα µαζικής µεταφοράς συµπεριλαµβανοµένων των επιβατηγών δηµόσιας χρήσης αυτοκινήτων, µε µετρητή (ταξί) και αγοραίων,

στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δηµοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιµο ποσού χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιµο στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δηµοσίας χρήσης.

Επιπλέον στους οδηγούς των οχηµάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστηµα ενός (1) µηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόµενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνοµικά όργανα. Για τη διαδικασία είσπραξης των προστίµων και τη

διάθεση των εσόδων εφαρµόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης, που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ν. 3730/2008, όπως τροποποιήθηκε µε τον ν. 3868/2010 (Α΄129).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...