Τα Τρίκαλα δείχνουν το δρόμο

Στο συνέδριο «Restart mAI City» παρουσιάστηκαν οι τεχνολογίες για τις πόλεις του αύριο

  • -
  • -

Το πώς οι ελληνικές πόλεις θα μεταμορφωθούν σε «έξυπνες» και «βιώσιμες» ήταν το αντικείμενο του 1ου Plug & Play Συνεδρίου με τίτλο «Restart mAI City» που διεξήχθη στα Τρίκαλα (τα αρχικά ΑΙ παραπέμπουν στην τεχνητή νοημοσύνη). Όπως τόνισε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, «η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει ίδια. Πρέπει να περάσουμε από την εποχή των απλών αρμοδιοτήτων, στην εποχή της πραγματικής εξουσίας. Οι Δήμαρχοι οφείλουμε να σκεφτούμε διαφορετικά. Να επανεκκινήσουμε τους Δήμους μας. Σε αυτή την αλλαγή, σε αυτή την επανεκκίνηση, η αυτοδιοίκηση, Α και Β βαθμός, πρέπει να βγει μπροστά. Το μυστικό είναι να αλλάξουμε… πριν μας αλλάξουν ή ακόμη χειρότερα πριν οι πολίτες μας αλλάξουν χώρα».

Το συνέδριο δεν αφορούσε μόνο την τεχνολογία, αλλά και τη διατροφή, τον τουρισμό, τους ιαματικούς πόρους, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εταιρική υπευθυνότητα. Παρουσιάστηκαν λύσεις που ήδη υλοποιούνται στον Δήμο Τρικκαίων και σε άλλους Δήμους της χώρας σε ζητήματα όπως ο ηλεκτροφωτισμός, η διασύνδεση, τα αιτήματα των πολιτών, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α. Τέθηκαν επίσης θέματα γενικά για τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τις λύσεις σε καθημερινά ζητήματα.

Στο Τρίκαλα βρέθηκαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 90 Δήμους, ενώ οι ομιλητές ξεπέρασαν τους 50. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου, τονίζοντας το πανελλήνια παράδειγμα των Τρικάλων ως σύγχρονης πόλης.

Στο περιθώριο του συνεδρίου πήραμε μία γεύση από τα ηλεκτρικά οχήματα που δανείζει ο Δήμος Τρικκαίων σε δημότες και επισκέπτες, μέσω του ευρωπαϊκού έργου Elviten. Το τετράκυκλο Plus της ελβετικής Kyburz έχει αυτονομία έως 115 km και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 30 km/h.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...