Οι θάνατοι από τροχαία στην Ευρώπη: Η θέση της Ελλάδας

Οι δρόμοι της ΕΕ είναι πάντως οι ασφαλέστεροι παγκοσμίως

  • -
  • -

Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της έκθεσης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για το 2017.

Αυτό διότι, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αντιστοιχεί σε 49 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, η χώρα μας μετράει 68 θανάτους. Στη λίστα, μάλιστα, των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η χειρότερη θέση, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα, συγκριτικά μόνο με τις Λετονία (70), Πολωνία (75), Κροατία (80), Βουλγαρία (96) και Ρουμανία (99), με την τελευταία να αναδεικνύεται στη λιγότερο ασφαλή χώρα.

Στον αντίποδα, η καλύτερα «θωρακισμένη» χώρα είναι η Σουηδία με 25 θανάτους από τροχαία ανά εκ. κατοίκους, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, με 28 και 30 αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως, σε σύγκριση με το 2008 (140 θύματα), στην Ελλάδα, το 2017 (68) οι θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους ήταν μειωμένοι σχεδόν κατά 50%.

Η παραπάνω βελτίωση, ωστόσο, δεν μονοπωλείται από τη χώρα μας, μιας και το διάστημα 2008-2017, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος «έπεσε» από τους 79 θανάτους, σε 49.

Ο ανωτέρω αριθμός (49) καθιστά τους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους ασφαλέστερους παγκοσμίως, την ίδια ώρα που ο μεγαλύτερος βαθμός επικινδυνότητας παρατηρείται στην αφρικανική ήπειρο με 266 θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Σημειώνεται, τέλος, πως το 2017 στην Ελλάδα έχασαν τη ζωής τους, συνολικά, 740 άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αριθμός που συνιστά μείωση της τάξεως του 10% συγκριτικά με το 2016.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...