Ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Η αναλυτική λίστα με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • -
  • -

Η κατάσταση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους έρχεται συχνά στην επικαιρότητα, ως μία σημαντικά αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων αλλά και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ως αιτίες προβάλλουν η οικονομική ύφεση που βίωσε η χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, όπως επίσης η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων (από Τροχαία ή ΚΤΕΟ) σε παλαιά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και προέρχονται από εταιρεία παροχής πληροφοριών IHM Markit, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ηλικίας επιβατικών αυτοκινήτων είναι 11,1 έτη, ελαφρών επαγγελματικών τα 11 έτη και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων τα 12 έτη.

Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους, σε όλες τις κατηγορίες. Ο μέσος όρος ηλικίας επιβατικών αυτοκινήτων είναι 14,6 έτη, των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων 17,3 έτη και των βαρέων επαγγελματικών 18,9 έτη.

Το νεότερο στόλο έχει το Λουξεμβούργο, με 6,4 έτη για τα επιβατικά ΙΧ, 6,3 έτη για τα ελαφρά επαγγελματικά και 6,5 έτη για τα βαρέα επαγγελματικά. Αντίθετα, ο γηραιότερος στόλος κυκλοφορεί στην Πολωνία, με αντίστοιχη ηλικία 17,3/16,4/16,4 έτη.

Δείτε αναλυτικά στο χάρτη τον μέσο όρο σε κάθε χώρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...