Κερδίζουν οι μάρκες από την πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Η διαφορά των 10.000 ευρώ από ένα αντίστοιχο συμβατικό μοντέλο δεν συνεπάγεται και κέρδος για τον κατασκευαστή

  • -
  • -

Πόσα χρήματα θα δίνατε για να αποκτήσετε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τα πιο προσιτά EV κοστίζουν γύρω στις 30.000-35.000 ευρώ, ποσό που για αρκετούς είναι απαγορευτικό για ένα μοντέλο με περιορισμένη αυτονομία.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό συμβουλευτικό οίκο McKinsey & Company, η μέση διαφορά κόστους ανάμεσα σε ένα συμβατικό μικρομεσαίο μοντέλο και ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό είναι 12.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 10.000 ευρώ.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός της διαφοράς; Από ένα compact αυτοκίνητο που κοστίζει 22.500 δολάρια, αν αφαιρέσουμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τα περιφερειακά του, υπάρχει κέρδος 3.000 δολαρίων. Στα 19.500 δολάρια προστίθενται περίπου 10.000 δολάρια για τις μπαταρίες, 2.500 δολάρια για τον ηλεκτροκινητήρα και τα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ άλλα 2.500 δολάρια λόγω της μικρότερης παραγωγής (το κόστος παραγωγής μοιράζεται σε λιγότερα αυτοκίνητα). Σύνολο 34.500 δολάρια, δηλαδή 12.000 δολάρια επιπλέον από ένα αντίστοιχου μεγέθους και εξοπλισμού συμβατικό μοντέλο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ CORSA ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»

Παρά τη σημαντική διαφορά στην τιμή πώλησης, σύμφωνα με τον οίκο McKinsey & Company οι περισσότερες μάρκες όχι μόνο δεν βγάζουν κέρδος από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά συχνά βγαίνουν και ζημιωμένες. Εξαίρεση είναι ορισμένα πολυτελή ηλεκτρικά, των οποίων η τιμή πώλησης είναι αρκετά υψηλή.

Εσείς τι περιμένετε για να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Απαντήστε στο poll που ακολουθεί:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...