«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα στις αυξήσεις της Αττικής Οδού»

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η κυβέρνηση έχει πολλούς τρόπους αντίδρασης

  • -
  • -

Στο θέμα της αύξησης διοδίων στην Αττική Οδό που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρείας, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι η Αττική Οδός είχε συμβατικό δικαίωμα να προχωρήσει σε αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, όμως «δεν είχε δίκιο, γιατί κυρίως δεν σεβάστηκε τους πολίτες που είναι οι χρήστες του δρόμου». Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι «η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο στο θέμα αυτό, καθώς έχει πολλούς τρόπους αντίδρασης».

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναστείλει την αύξηση διοδίων στην Αττική Οδό (από 1ης Ιουλίου 2019 στα 3 ευρώ και από 1ης Ιανουαρίου 2020 στα 3,3 ευρώ) μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Οι ΠΝΠ θα πρέπει να υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή εντός 40 ημερών από την έκδοσή τους, σε διαφορετική περίπτωση παύουν να ισχύουν στο εξής. Διατηρούν όμως την ισχύ τους μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΑΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των αστικών λεωφορείων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις: «Στην Αθήνα έχουμε δραματική μείωση του στόλου των λεωφορείων και των δρομολογίων, υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. Στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα είναι πολύ χειρότερη. Σήμερα δεν κυκλοφορούν πάνω από 240-260 Λεωφορεία στη συμπρωτεύουσα. Είναι δραματική. Μείωση του στόλου, εικονικά δρομολόγια, κατάρρευση της τηλεματικής, δραματική πτώση των εσόδων. Έχουμε ένα κρατικοποιημένο οργανισμό ο οποίος λαμβάνει 200% επιδότηση ενώ η ευρωπαϊκή νόρμα είναι 40-60%. Εδώ που έχουμε φτάσει, λοιπόν, προχωράμε άμεσα στην εκπόνηση ενός σχεδίου διαχείρισης κρίσης ώστε να αποφύγουμε κατάρρευση του ΟΑΣΘ. 
Ούτε θαύματα μπορούν να γίνουν, ούτε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Δυστυχώς, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και για το ζήτημα αυτό φέρει ευθύνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ενέκρινε τη μία και μοναδική πανευρωπαϊκά κρατικοποίηση.
Τι χρειάζεται τώρα; Πρώτον: να αξιοποιήσουμε όλα τα ικανά στελέχη του ΟΑΣΘ. Χωρίς κομματικές παρωπίδες, όπως συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά με αξιοκρατικά κριτήρια.
Δεύτερον: αλλαγή της διοίκησης».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...