Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μύθοι, ερωτήσεις και φόβοι

Είναι επικίνδυνα; Υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης; Είναι απολαυστικά στην οδήγηση; Μοιάζουν βαρετά; Το GOCAR και η Volkswagen απαντούν

  • -
  • -

Τα ηλεκτροκίνητα ήδη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξαγγέλλουν την μακροπρόθεσμη επικράτησή τους στον «στίβο» του αυτοκινήτου.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που «γυρνούν την πλάτη» στα ηλεκτρικά, μιας και στα μάτια τους προβάλλουν ως…. ξένοι εισβολείς που θα καταστρέψουν την αυθεντική, αγνή και μακροχρόνια σχέση που διατηρούν με το αυτοκίνητο.

Στο πλαίσιο αυτό, το GOCAR, επικουρούμενο από τη Volkswagen, απαριθμεί μια σειρά μύθων, ερωτήσεων και φόβων που «τυραννούν» τους οδηγούς και επιχειρεί να διαλευκάνει το τοπίο.

1. Ένα ηλεκτροκίνητο είναι υπερβολικά ακριβό. Λίγοι μπορούν να το αντέξουν

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ηλεκτροκίνητων πέφτουν κατακόρυφα και γίνονται ελκυστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόστος της μπαταρίας το οποίο, τα τελευταία 10 χρόνια, έχει γνωρίσει μείωση της τάξεως του 80%. Το επερχόμενο ID.3, θα κοστίζει όσο ένα Golf TDI, ενώ υπάρχουν και πολλές χώρες όπου προσφέρονται κίνητρα για την αγορά τους.

2. Δεν υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης

Τα σημεία φόρτισης πολλαπλασιάζονται με αστραπιαίους ρυθμούς. Επί παραδείγματι, στη Γερμανία, υπάρχουν περισσότεροι από 17.400 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης, ενώ δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία, τα σουπερμάρκετ, καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι όπου εγκαθίστανται φορτιστές. Στο πλαίσιο αυτό, η VW λανσάρει την προνομιακή υπηρεσία “We Charge” δια της οποίας προσφέρεται πρόσβαση σε περισσότερους από 100.000 φορτιστές ανά τη Γηραιά Ήπειρο.

3. Είναι επικίνδυνα

Εν ολίγοις, παρέχουν την ίδια ασφάλεια με τα συμβατικά. Προηγμένα συστήματα ασφαλείας μειώνουν τις πιθανότητες φωτιάς ή ηλεκτροπληξίας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ατυχήματος, η ροή ενέργειας της μπαταρίας διακόπτεται ακαριαία. Επιπλέον, η μπαταρία της VW εγκαθίσταται σε ένα μεγάλο, «αδιάτρητο» περίβλημα στο κάτω μέρος, κάτι που της παρέχει προστασία. Διενεργηθείσες δοκιμές, ακόμη, από τη Γερμανική Ένωση Αυτοκινήτου (ADAC), καταδεικνύουν πως οι πιθανότητες φωτιάς σε ένα ηλεκτρικό είναι ισόποσες με εκείνες ενός οχήματος που χρησιμοποιεί κινητήρες εσωτερικής καύσης.

4. Η φόρτιση είναι χρονοβόρα

Σταθμοί φόρτισης υψηλής ισχύος εγγυώνται τον γρήγορο ανεφοδιασμό των ηλεκτροκίνητων. Επίσης, στοιχεία δείχνουν πως το 70% της συνολικής φόρτισης πραγματοποιείται στο σπίτι ή στη δουλειά, όπου ο χρόνος δεν αποτελεί φλέγον ζήτημα. Μην ξεχνάμε, ακόμη, πως το ID.3 επιτρέπει τη γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας έως και τα 125 kW, γεγονός που θα επιτρέπει την εξασφάλιση μιας αυτονομίας κίνησης της τάξης των 260 περίπου χλμ.

5. Τα ηλεκτροκίνητα θα υπερφορτώσουν το ηλεκτρικό δίκτυο

Ένα ασφαλές ενεργειακό δίκτυο δεν έρχεται σε αναντιστοιχία με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μιας και ο πολλαπλασιασμός τους δεν αποτελεί τροχοπέδη. Μελέτες, άλλωστε, στη Γερμανία δείχνουν πως ο συνωστισμός του οδικού δικτύου με ηλεκτροκίνητα δεν θα επηρεάσει το ηλεκτρικό δίκτυο.

6. Δεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα ηλεκτρικά χαίρουν το «καλύτερο» αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με κάθε είδους οχήματα, γεγονός που τα καθιστά καθοριστικά στη μάχη για την κλιματική προστασία. Η μπαταρία, επίσης, είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, συγκριτικά με τα οχήματα που χρησιμοποιούν υδρογόνο και συνθετικό καύσιμο. Η Volkswagen πετυχαίνει υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις στον τομέα της μείωσης των εκπομπών ρύπων, μέσω του ID.3, ενός «πράσινου» οχήματος.

7. Μειώνουν τις θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τη VW, η δημιουργία ενός ηλεκτρικού απαιτεί 30% λιγότερη «προσπάθεια» από ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να υπάρχουν λιγότερες θέσεις εργασίας, γεγονός που απαιτεί τη λήψη μέτρων εν ευθέτω χρόνο. Όσο πιο επιτυχημένη είναι μια εταιρεία, τόσο περισσότερες θέσεις θα διαφυλαχτούν. Η VW βαδίζει σε αυτή την κατεύθυνση, για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, μέσω του προγράμματος Ε-Οffensive.

8. Συνιστούν απειλή για τους πεζούς

Όπως είναι γνωστό, τα ηλεκτρικά είναι… υπερβολικά αθόρυβα, κάτι που ενέχει αρκετούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών. Ως εκ τούτου, από την 1η Ιουλίου κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται στην ΕΕ θα πρέπει να παράγει έναν διακριτικό ήχο. Το ID.3, συγκεκριμένα, μέχρι τα 30 km/h θα συνοδεύεται από έναν φουτουριστικό ήχο.

9. Δεν είναι απολαυστικά στην οδήγηση

Και όμως είναι! Αν ωθήσεις – αν και δεν ενδείκνυται - το γκάζι στα όριά του, θα… νιώσεις πως βρίσκεσαι σε αεροπλάνο. Ο λόγος έγκειται πως το μεγαλύτερο μέρος της ροπής είναι άμεσα διαθέσιμο από το πρώτο πάτημα του γκαζιού. Συναρπαστικά είναι, επίσης, και τα «κρατήματα» στο δρόμο, χάρη στη διάταξη των μπαταριών στο πάτωμα του οχήματος.

10. Μπορούν να καλύψουν μόνο μικρές αποστάσεις

Το πρόβλημα με την αυτονομία αποτελεί παρελθόν. Η νέα γενιά ηλεκτροκίνητων απολαμβάνουν αυτονομία έως και 550 km (σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLT). Επιπροσθέτως, οι υποδομές φόρτισης βελτιώνονται τόσο στους αυτοκινητοδρόμους, όσο και στους δρόμους των φορτηγών.

11. Δεν υπάρχουν αρκετές πρώτες ύλες

Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες λιθίου, ενώ το κοβάλτιο, πλέον, κρίνεται περιττό. Ειδικότερα, τα διαθέσιμα αποθέματα λιθίου είναι υπεραρκετά για την κατασκευή μπαταριών που αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, ενώ η τεχνολογία των μπαταριών υποβάλλεται σε συνεχή βελτίωση. Μην ξεχνάμε, ακόμη, πως οι παλιές μπαταρίες επαναχρησιμοποιούνται, με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως μακροπρόθεσμα το ποσοστό ανακύκλωσης θα φτάσει το 97%.

12. Μοιάζουν βαρετά

Τα ηλεκτρικά δεν κάνουν εκπτώσεις στο στιλ, μιας και ενσωματώνουν μια σειρά φουτουριστικών σχεδιαστικών στοιχείων που τα καθιστά άκρως ελκυστικά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα ηλεκτρικά μοτέρ καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο, ένα στοιχείο που επιτρέπει την επιστράτευση περισσότερης φαντασίας για τον σχεδιασμό τόσο του εξωτερικού όσο και τους εξωτερικού. Σύμφωνα με τη VW, στο άμεσο μέλλον, θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών που θα ικανοποιούν κάθε γούστο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...