Την κατηφόρα έχουν πάρει οι πωλήσεις των πολυμορφικών

Ευθύνονται μόνο τα SUV για την πτώση της δημοτικότητάς τους;

  • -
  • -

Πριν από 10 χρόνια, το 2009, οι ετήσιες πωλήσεις πολυμορφικών (MPV) στην Ευρώπη ήταν 1,8 εκατ. οχήματα και αντιστοιχούσαν σε 1 ανά 8 επιβατικά αυτοκίνητα. Το 2018 οι ταξινομήσεις έπεσαν στις 892.000 μονάδες και το μερίδιο των MPV υποχώρησε στο 5,7%.

Η κατηγορία των πολυμορφικών έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση, στον αντίποδα των crossover/SUV που… προελαύνουν ακάθεκτα. Φανταστείτε δηλαδή μία «τραμπάλα», με τα MPV στη μία πλευρά και τα SUV στην άλλη.

ΟΛΑ ΤΑ SUV ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ GOCAR ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ

Η ευρυχωρία και η άνεση των SUV ακύρωσε δύο βασικά πλεονεκτήματα των πολυμορφικών, ενώ παράλληλα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου και η σχεδίασή τους είναι πιο ελκυστική.

Δεν είναι όμως μόνο τα SUV που «έκλεψαν» πωλήσεις από τα MPV. Τα επιβατικά βαν (όπως το Opel Combo Life που οδηγήσαμε στην Φρανκφούρτη) που απευθύνονται τόσο σε πολυμελείς οικογένειες όσο και σε άτομα με δραστηριότητες υπαίθρου (π.χ. mountain bike ή surfing) βρίσκονται σταθερά ψηλά στην προτίμηση του κοινού, καθώς έχουν και πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Η τάση αποδυνάμωσης της κατηγορίας των MPV έχει επηρεάσει τα πλάνα των εταιρειών. Η Ford δεν θα λανσάρει επόμενη γενιά για το C-MAX, όπως και η Citroen το C4 Spacetourer. Το ίδιο ενδέχεται να κάνει και BMW για το 2 Gran Tourer, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον αρκετών ακόμη πολυμορφικών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...