ΟΔΗΓΟΥΜΕ το νέο Opel Combo Life στη Φρανκφούρτη

Μια διαφορετική πρόταση απέναντι στην τάση των SUV, η οποία προσφέρει άπλετους χώρους και πολλά τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και άνεσης

  • -
  • -

Η 5η γενιά του Opel Combο βρίσκεται στη γραμμή εμπορικής εκκίνησης με νέα αρχιτεκτονική και με βελτιωμένο «πολυχρηστικό» χαρακτήρα. Τα σημαντικότερά του στοιχεία είναι οι άφθονοι χώροι με πολλές δυνατότητες διαμόρφωσής τους, καθώς και τα πολυάριθμα συστήματα ασφαλείας που προστατεύουν και ψυχαγωγούν τον οδηγό και τους υπόλοιπους επιβάτες. Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στους δρόμους της Φρανκφούρτης το νέο Combo Life και να γευτούμε από πρώτο χέρι την πρακτικότητα του μοντέλου και τη μεγάλη γκάμα κινητήρων που διατίθεται από την Opel.

Ξεκινώντας από το αισθητικό κομμάτι, το εμπρός τμήμα του Combo Life έχει αρκετά χαρακτηριστικά από τα τελευταία μοντέλα της οικογένειας Χ, όπως τα φωτιστικά σώματα που υιοθετούν τα LED (φώτα ημέρας) σχήματος μπούμερανγκ. H οροφή υψώνεται στα 1,84 μετρα, προσφέροντας επιπλέον χώρο για τα κεφάλια, μεγαλύτερη ορατότητα και χώρους αποθήκευσης. Οι δύο πίσω πόρτες ανοίγουν συρταρωτά, που βοηθάει στην εύκολη επιβίβαση/αποβίβαση των επιβατών στις πίσω σειρές. Στο πίσω τμήμα ξεχωρίζουν τα κάθετα φώτα τεχνολογίας 3D και η πόρτα του χώρο αποσκευών που ανοίγει τόσο ολόκληρη όσο και μόνο ένα μέρος της (το παρμπρίζ) προαιρετικά.

Το εσωτερικό του Combo Life σίγουρα θα το αγαπήσουν πολλές οικογένειες (και όχι μόνο), μιας και η ευρυχωρία είναι αναμφίβολα το φόρτε του. Προσφέρεται σε δύο μήκη αμαξώματος, στην στάνταρ των 4,4 m και στην XL έκδοση των 4,75 m, αφήνοντας 597 και 850 λίτρα χώρο αποσκευών αντίστοιχα. Αυτές οι τιμές μπορούν να εκτοξευτούν στα 2.126 λίτρα και 2.693 για το XL, εφόσον αναδιπλωθούν τα καθίσματα στην δεύτερη και τρίτη σειρά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Combo Life μπορεί να παραγγελθεί ως 5θέσιο και 7θέσιο, ανεξαρτήτως το μεταξόνιο. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τοποθετήσει μια σανίδα του σερφ στην καμπίνα, η πλήρης αναδίπλωση του καθίσματος του συνοδηγού είναι απόλυτα εφικτή. Παράλληλα, για να δικαιολογηθεί αυτό που γράψαμε και παραπάνω σχετικά με το ότι το νέο μοντέλο της Opel θα γίνει ο καλύτερος φίλος του οικογενειάρχη (ειδικά στους πανευτυχείς γονείς που έκαναν τρίδυμα!), η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί να φιλοξενήσει τρία παιδικά καρεκλάκια ταυτόχρονα, τα οποία μάλιστα μπορούν να κλειδώσουν στις βάσεις ISOFIX. Εντυπωσιακός είναι και ο χώρος αποθήκευσης, που βρίσκεται κάτω από το κιβώτιο ταχυτήτων, που κυριολεκτικά… «χάνεται» μέσα σε αυτό το χέρι σου. Επίσης, ακόμα ένας αποθηκευτικός χώρος 36 λίτρων βρίσκεται πάνω από το ράφι στον χώρο αποσκευών, ο οποίος είναι προσβάσιμος τόσο απ’ έξω (ανοίγοντας μόνο το πίσω παρμπρίζ) όσο και από μέσα (από τους πίσω επιβάτες). Αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση του χώρου που συνήθως μένει ανεκμετάλλευτος, όταν το όχημα δεν είναι φορτωμένο μέχρι την οροφή – χωρίς να περιορίζει την ορατότητα από τον μεσαίο καθρέπτη. Η λίστα δεν τελειώνει μιας και το Combo Life έχει συνολικά 28 έξυπνες λύσεις αποθήκευσης. Από πλευράς ψυχαγωγίας, το σύστημα infotainment αποτελείται από μια οθόνη αφής 8 ιντσών και θύρες USB (εμπρός και πίσω). Το ηχοσύστημα είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto. Επιπλέον, μία ηλεκτρική πρίζα 230V στην περιοχή των ποδιών μπροστά, επιτρέπει ακόμα και τη σύνδεση ενός laptop, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε ένα αποσπώμενο τραπεζάκι που βρίσκεται πίσω από τα εμπρός καθίσματα. Τέλος, συμβατά smartphones μπορούν να φορτίζονται ασύρματα μέσω επαγωγικής φόρτισης, που διατίθεται στον προαιρετικό κατάλογο.

Η ευρεία γκάμα κινητήρων του Opel Combo Life δεν θα αφήσει κανέναν με παράπονο. Όλα τα μοτέρ βενζίνης και πετρελαίου πληρούν ήδη το νέο πρότυπο Euro 6d-TEMP. Παράλληλα, συνδυάζονται με χειροκίνητα κιβώτια (5άρι και 6άρι) και με το προαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, Quickshift. Πιο συγκεκριμένα, το νέο Combo Life εφοδιάζεται με τον βραβευμένο 3κύλινδρο κινητήρα 1.2 PureTech 110 ίππων και 205 Nm ροπής, προερχόμενος από το στρατόπεδο της Peugeot. Από πλευράς diesel, ο νέος 1.5 κινητήρας πετρελαίου προσφέρεται σε αποδόσεις 75, 102 και 130 ίππων. Στην τελευταία περίπτωση η ροπή είναι 300 Nm, συνδυάζεται αποκλειστικά με το εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο (ή προαιρετικά το αυτόματο 8άρι) και η μέση κατανάλωση, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι 4,3 lt/100 km.

Οδηγήσαμε -σε μεγαλύτερο ποσοστό- στις εθνικές οδούς της Φρανκφούρτης με το νέο Opel Combo Life να αφήνει θετικές εντυπώσεις. Εκτός από την πρακτικότητα που προσφέρει το εν λόγω μοντέλο, η άνεση είναι το αμέσως επόμενο στοιχείο που το κάνει ελκυστικό. Παρά το επιπλέον ύψος του σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, οι αεροδυναμικοί θόρυβοι δεν ενοχλούσαν ιδιαίτερα, ενώ η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή. Καλή είναι και η θέση οδήγησης με τον οδηγό να έχει μεγάλη ορατότητα και –συνεπώς- να αισθάνεται πιο ασφαλής. Εργονομικά φάουλ δεν υπάρχουν, εκτός από την απόσταση που έχει ο λεβιές ταχυτήτων σε περίπτωση που επιλεχτεί η 5η σχέση στο κιβώτιο.

Το Opel Combo Life δίνει προτεραιότητα στην άνεση και αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα γύρει υπό πίεση, χωρίς ωστόσο οι κλίσεις να επηρεάζουν την ασφαλή οδική του συμπεριφορά. Αρχικά, οδηγώντας τον 1.5 diesel των 102 ίππων, φάνηκε αρκετός για να κινήσει άνετα το αμάξωμα των 1.400 κιλών, εκμεταλλευόμενοι πάντα τη ροπή των 250 Nm που έκανε την εμφάνισή της στις 1.800 rpm. Με το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο και με τη βοήθεια του συστήματος start-stop η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα 5,3- 5,6 lt./100 km (4,2 lt./100 km ανακοινώνει η Opel). Με τον ίδιο πετρελαιοκινητήρα, αλλά με την ισχύ του στους 130 και με το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο, το Combo Life είναι αισθητά πιο σβέλτο κατά τις επιταχύνσεις και τις ρεπρίζ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το εργοστάσιο 0-100 km/h σε 10,6 sec και η 80-120 (με 5η) σε 10,1 sec. Η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε γύρω από τα 6 lt./100 km (4,3 lt./100 km σύμφωνα με την Opel). Όσον αφορά τη μοναδική βενζινοκίνητη version με τον 1.2 PureTech 110, η κατανάλωση είναι σαφώς πιο τσιμπημένη από τα diesel, με το trip computer να δείχνει γύρω στα 7 lt./100 km (Opel: 5,5 lt./100 km).

Επιπλέον, το νέο Opel Combo Life ανεβάζει τον πήχη σε θέματα ασφάλειας και άνεσης. Εφοδιάζεται με τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης γνωστά από τα SUV της φίρμας όπως είναι η Κάμερα Οπισθοπορείας (Rear View Camera) με πανοραμική απεικόνιση 180° (bird’s-eye view), Head up display και ηλεκτρονικό σύστημα IntelliGrip που εξασφαλίζει την καλύτερη πρόσφυση και σταθερή συμπεριφορά, ανεξάρτητα αν το Combo Life οδηγείται σε λάσπη, άμμο, βρεγμένο δρόμο ή χιόνι. Ένα από τα νέα συστήματα υποστήριξης Opel είναι το Flank Guard . Αυτό, υποστηρίζει τον οδηγό όταν στρίβει με χαμηλές ταχύτητες και τον ειδοποιεί σε περίπτωση που υπάρχει εμπόδιο στα πλαϊνά μαρσπιέ.

Γενικότερα στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη συμπάθεια στα πολυχρηστικά αυτοκίνητα, τα οποία μπορούν να «επιτεθούν» εύκολα στην κατηγορία των SUV και να «κλέψουν» ένα σημαντικό μερίδιο από την αγορά, ειδικά όταν η τιμή του είναι λίγο κάτω από τα 20.000 ευρώ. Ο τιμοκατάλογος του μοντέλου θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τον Οκτώβριο. Το Opel Combo Life είναι ένα από αυτά τα μοντέλα που θα σε κάνει να καθορίσεις τις προτεραιότητές σου και να ξανασκεφτείς την επιλογή του πολυχρηστικού μοντέλου. Μήπως τελικά σου δίνει περισσότερα και από αυτά που αναζητάς από ένα αυτοκίνητο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...