Γιατί τα αυτοκίνητα χάνουν την ιπποδύναμή τους όσο «μεγαλώνουν»;

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το αυτοκίνητό μας;

  • -
  • -

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και κανείς δεν «ξεγλιστράει» από τις… δαγκάνες του. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα αυτοκίνητα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, όσο μεγαλώνουν «χάνουν» σε ιπποδύναμη. Πού οφείλεται, όμως, αυτό;

Την απάντηση δίνει το BBC Science Focus Magazine, σύμφωνα με το οποίο, η πάροδος του χρόνου προκαλεί το φράξιμο των φίλτρων αέρα και των εξατμίσεων, κάτι που εμποδίζει τη ροή αέρα προς και από τον κινητήρα.

Επιπροσθέτως, φθορά ενδέχεται να προκληθεί τόσο στη βαλβίδα έγχυσης καυσίμου (μπεκ ψεκασμού), όσο και στο μπουζί, δυσχεραίνοντας την ομαλή λειτουργία, ενώ κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και με την αντλία καυσίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗ ΣΗΜΑΤΟΣ

Την ίδια ώρα, υποπροϊόντα καύσης, πολλές φορές, σχηματίζουν ιζήματα εμποδίζοντας τη λειτουργία των βαλβίδων του κινητήρα. Αυτή η κατάσταση, μειώνει την πίεση που παράγεται από το καύσιμο και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη, στο εσωτερικό του κινητήρα, οι δακτύλιοι εμβόλου μπορούν να φθαρούν, προκαλώντας μείωση της πίεσης στους κυλίνδρους κάτι που επιφέρει και μείωση της ισχύος.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε, λοιπόν, το αυτοκίνητό μας;

Το BBC Science Focus Magazine μας συμβουλεύει να υποβάλλουμε το αυτοκίνητό μας, τακτικά, σε υπηρεσίες service. Με αυτόν τον τρόπο, ένας κινητήρας νέας γενιάς, με την πάροδο του χρόνου θα στερηθεί ελάχιστη ιπποδύναμη, ακόμη και αν πραγματοποιήσει… δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...