Δωρεάν χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στα Τρίκαλα!

Κράτηση μέσω εφαρμογής στο κινητό - Μέγιστη διάρκεια 2 ώρες

  • -
  • -

Πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες (αυτόνομα λεωφορεία, δίκτυο 5G), ο Δήμος Τρικκαίων κάνει ένα σημαντικό βήμα και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELVITEN προσφέρει από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 5 ηλεκτρικά οχήματα για περιήγηση, βόλτες και καθημερινές δουλειές στην πόλη. Και όλα αυτά με δωρεάν χρήση!

Τα τρία οχήματα βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφόρησης (InfoPoint) στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τα άλλα δύο θα είναι σύντομα διαθέσιμα στον Μύλο Ματσόπουλου.

Πώς λειτουργεί η δωρεάν χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων

1. Ο χρήστης εγγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο InfoPoint

2. «Κατεβάζει» τη σχετική εφαρμογή (application) στο κινητό του

3. Παρουσιάζει το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητά του

4. Υπογράφει το σχετικό συμφωνητικό, καθώς το σύστημα λειτουργεί με όρους ενοικίασης οχημάτων (ως προς ζημιές, αποκατάστασή τους κ.λπ.)

5. Παραλαμβάνει το όχημα για μέγιστο διάστημα 2 ωρών

6. Επιστρέφει το όχημα μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας

Σύντομα θα μπορεί να γίνει και «κράτηση» οχήματος, μέσω σχετικής υπηρεσίας.

Τα οχήματα κατασκευάστηκαν από την εταιρεία KYBURZ με έδρα την Ελβετία και φορτίζουν σε απλή πρίζα. Η αυτονομία τους κυμαίνεται από 60 έως 100 km. Η διάρκεια φόρτισης είναι 6 έως 11 ώρες και η ανώτατη ταχύτητά τους είναι 35 km/h. Θα παραμείνουν στα Τρίκαλα για ένα έτος και είναι ασφαλισμένα.

Το πρόγραμμα θα καταγράφει (ανωνύμως) τη συμπεριφορά των οχημάτων, τον τρόπο κίνησης, την ταχύτητα, τη διάρκεια της μπαταρίας, τις προδιαγραφές και την αξιοπιστία των συστημάτων κ.α. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα τον Φεβρουάριο του 2018 και τα οχήματα παρελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Απρίλιο του 2019, αφού το προσωπικό της e-trikala ΑΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, τα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους των Τρικάλων.

Τι είναι το πρόγραμμα ELVITEN

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «HORIZON 2020». Στόχος του είναι, η προώθηση χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (EL-Vs), όπως ποδήλατα σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα. Σε αυτό μετέχουν 6 ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Γένοβα, Μάλαγα, Μπάρι. Σε κάθε πόλη εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα προώθησης ελαφρών οχημάτων. Στα Τρίκαλα, άλλα 5 ηλεκτρικά οχήματα, τρίκυκλα αυτή τη φορά, δόθηκαν ήδη σε επαγγελματίες της πόλης (προμηθευτές ελαφρών αγαθών, delivery).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...