Υπουργείο Μεταφορών: Δεν θα δοθεί επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Θάνος Βούρδας, μίλησε στο GOCAR

  • -
  • -

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιδότησης για την αλλαγή του οχήματος", ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, Θάνου Βούρδα, σε ερώτηση που του απηύθυνε το GOCAR, αναφορικά με τα κίνητρα για τη... στροφή των Ελλήνων οδηγών προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, και δη στο πλαίσιο του δεύτερου συνέδριου Eco Mobility, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, είχε υπογραμμίσει πως το υπουργείο προωθεί μια σειρά κινήτρων μεταξύ των οποίων και επιδότηση 1.000 ευρώ για αγορά μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν θα ισχύσει, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ.Βούρδας στο περιθώριο της παρουσίασης του ηλεκτρικού λεωφορείου BYD. Ο λόγος, όπως, πρόσθεσε, αφορά την άρνηση της ΕΕ «να εγκρίνει την επιδότηση ως κρατική ενίσχυση».  Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών η «απουσία» επιδότησης θα αφορά όχι μόνο τα μικρά ηλεκτρικά επιβατικά, αλλά όλα τα οχήματα που θα κληθούν να διαμορφώσουν το νέο καθεστώς αυτοκινήτων της χώρας μας.

Χωρίς την παροχή κινήτρων και για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθίσταται αδύνατη η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας (με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση), σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στο GOCAR ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης (διαβάστε εδώ τη συνέντευξή του)  

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, Θάνο Βούρδα:

Με ποιους τρόπους θα γίνει η ηλεκτροκίνηση κομμάτι της Ελλάδας;

Αποτελεί βασική μας προτεραιότητα η μετάβαση σε ένα καθεστώς στόλου οχημάτων, όπου θα μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό περιλαμβάνει και τα ηλεκτρικά και ως εκ τούτου προχωράμε τις διαδικασίες για ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα κυκλοφορίας ηλεκτρικών ταξί, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί και η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τους σταθμούς φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σίγουρα, πρέπει να ενισχυθεί τόσο η ηλεκτροκίνηση όσο και η κίνηση με αέριο που αμφότερες περιορίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε όλους τους τρόπους που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε ανανέωση του στόλου και κυρίως στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Θα υπάρξει κάποια επιδότηση που θα λειτουργήσει ως κίνητρο προκειμένου να υπάρξει  στροφή προς τα ηλεκτρικά;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιδότησης για την αλλαγή του οχήματος. Υπάρχουν προγράμματα από το Υπουργείο Ανάπτυξης τα οποία ενισχύουν την επιχειρηματικότητα με την παράλληλη αγορά μη ρυπογόνων οχημάτων, καθώς και κάποια άλλα αλλαγής του κινητήρα. Αυτό σημαίνει πως οι diesel κινητήρες θα μπορούν να αντικατασταθούν με ηλεκτροκινητήρες ή αερίου. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, πως δεν υπάρχει δυνατότητα επιδότησης για την αλλαγή του συμβατικού οχήματος με ηλεκτροκίνητο, διότι δεν το επιτρέπει η ΕΕ ως κρατική ενίσχυση. Έχουμε προτείνει στους φορείς συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να συνεισφέρουμε και εμείς στη διαδικασία ανανέωσης του στόλου, με δική τους, όμως, πρωτοβουλία

Η εγκατάσταση των υποδομών θα πραγματοποιηθεί κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

Αυτό εξαρτάται από το που αναφερόμαστε. Προφανώς, οι υποδομές που αφορούν τα σημεία φόρτισης των αστικών λεωφορείων είναι κάτι που θα αναλάβουν οι δημόσιοι φορείς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα, έχουμε συζητήσει αναφορικά με τις παραχωρήσεις των δρόμων για τα σημεία φόρτισης στο εθνικό δίκτυο. Επίσης, και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει, σταδιακά, να συνδράμουν σε αυτή τη διαδικασία. 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...