Ο Ghosn συνελήφθη ξανά και δηλώνει: "Θα πω όλη την αλήθεια"

O πρώην Πρόεδρος του Ομίλου Renault Nissan Mitsubishi εξακολουθεί να βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων του Τόκιο

  • -
  • -

Συνελήφθη ξανά ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, σχεδόν ένα μήνα μετά την αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με το CNN, οι εισαγγελικές αρχές βρέθηκαν στην κατοικία του 64χρονου πρώην Προέδρου του Ομίλου, ο οποίος, πλέον, τίθεται αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες οικονομικής φύσεως. 

«Η σύλληψή μου το πρωί είναι εξωφρενική και αβάσιμη», ήταν το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει μέσω του CNN, δια στόματος του εκπρόσωπού του. «Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια στελεχών της Nissan να “κλείσουν” το στόμα μου παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο τους εισαγγελείς. Τι λόγο έχουν να με συλλάβουν, εκτός από το να με συνθλίψουν ψυχολογικά; Δεν θα “σπάσω” όμως. Είμαι αθώος. Οι κατηγορίες εις βάρος μου είναι αβάσιμες».

Το αινιγματικό tweet

«Από κραταιός άνδρας του Ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi, στην απόλυτη αποδόμηση του ονόματός του». Αυτός ο τίτλος θα μπορούσε να περιγράψει ανάγλυφα τη ζωή του Carlos Ghosn κατά τους τελευταίους μήνες, ο οποίος από Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης συμμαχίας αυτοκινητοβιομηχανιών πέρασε το κατώφλι της φυλακής, συνοδευόμενος με τις εξής σοβαρές κατηγορίες: Απόκρυψη πραγματικών εισοδημάτων και παράνομη χρήση περουσιακών στοιχείων της Nissan.

Την Τετάρτη (3/4), λίγα 24ωρα προτού συλληφθεί ξανά και πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την αποφυλάκισή του, ο Carlos Ghosn, "έσπασε" τη σιωπή του με μια ανάρτηση μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter: «Ετοιμάζομαι να πω την αλήθεια για το τι συμβαίνει. Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 11 Απριλίου».

Πρόκειται για μια εξαγγελία μέσω της οποίας «κλείνει» ραντεβού για την προσεχή Πέμπτη και η οποία εγείρει πλήθος ερωτηματικών αναφορικά με το περιεχόμενο της επικείμενης ομιλίας του. Οι απορίες πολλαπλασιάζονται, αν σκεφτεί κανείς πως μερικές ώρες μετά την εν λόγω αινιγματική ανάρτηση, η Renault ανακοίνωσε πως ο Ghosn παραιτήθηκε από το Συμβούλιο της μάρκας.

Επιπροσθέτως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο Ghosn εισήλθε στο διαδίκτυο, μολονότι οι επιβληθέντες περιορισμοί εις βάρος του περιλαμβάνουν απαγόρευση πρόσβασης στον παγκόσμιο ιστό. Σύμφωνα, πάντως με τον άνθρωπο που εκπροσωπεί τον Ghosn, ο τελευταίος δεν έπραξε κάτι που αντιβαίνει στον συγκεκριμένο περιορισμό.

Η κατηφόρα του Ghosn, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Αυτό διότι, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται ενημερωμένες ιαπωνικές πηγές, οι εισαγγελείς του Τόκιο εξετάζουν την πιθανότητα άσκησης νέων διώξεων εις βάρος του, μιας και είναι ύποπτος για τη μεταφορά ποσού «μαμούθ» (34 εκ. ευρώ) σε αντιπροσωπεία της Nissan στο Ομάν.

Εν αναμονή της δίκης

Η σύλληψη του Ghosn στις 19 Νοεμβρίου του 2018, είχε ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Έκτοτε, ο ίδιος κρατούσε μια μετριοπαθή στάση, μέχρι να πραγματοποιήσει μια συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα “Nikkei”, όπου και υποστήριξε με ένθερμο τρόπο πως βρέθηκε στο επίκεντρο μιας δολοπλοκίας υποκινούμενη από στελέχη της Nissan, τα οποία είχαν εναντιωθεί στο σχέδιό του για εμβάθυνση των σχέσεων με τη Renault.

Τις τελευταίες ώρες έχει διαρρεύσει η πληροφορία πως ο δικηγόρος του 64χρονου πρώην ισχυρού άνδρα του ομίλου Renault-Nissan-Mitsubushi, Junichiro Hironaka, φοβάται πως ο πελάτης του δεν θα απολαύσει μια αμερόληπτη δίκη (σ.σ. αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο).

Όπως προσθέτει το CNN, την περασμένη Τρίτη, ο ίδιος ο Hironaka, δήλωσε πως το σενάριο μιας μεροληπτικής ετυμηγορίας του δικαστηρίου ενισχύεται από το υφιστάμενο ανοικτό κανάλι επικοινωνίας που διατηρούν οι Ιάπωνες εισαγγελείς με τους διοικούντες της Nissan, οι οποίοι διερευνούν από κοινού την υπόθεση του Ghosn.

Δεδομένων των παραπάνω φόβων, οι συνήγοροι του κατηγορουμένου, έχουν ζητήσει να διεξαχθεί ξεχωριστή δίκη για τον Ghosn και ξεχωριστή για την ιαπωνική μάρκα, αίτημα, ωστόσο, πάνω στο οποίο αρνούνται, πεισματικά, να τοποθετηθούν οι εισαγγελείς.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...