ΣΟΚ: Συνελήφθη ο Carlos Ghosn

O Πρόεδρος της Renault-Nissan-Mitsubishi κατηγορείται για απόκρυψη των πραγματικών του εισοδημάτων και για παράνομη χρήση περιουσιακών στοιχείων της Nissan

  • -
  • -

Σοκ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία προκαλεί η είδηση ότι οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν τον Carlos Ghosn, τον επί σειρά ετών Πρόεδρο της Nissan, αλλά και της Renault. Την είδηση επιβεβαίωσε και η Nissan, η οποία μάλιστα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούσε εσωτερική έρευνα τόσο για τον Ghosn όσο και για τον εντεταλμένο διευθυντή της μάρκας στην Ιαπωνία, Greg Kelly.

Ο 64χρονος Ghosn ανέλαβε τις τύχες της Nissan μετά την εξαγορά της από τη Renault το 1999 και μετέτρεψε τον γαλλο-ιαπωνικό όμιλο σε έναν από τους ισχυρότερους της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και δεύτερο σε πωλήσεις το 2017! Πλέον η συμμαχία έχεις ως μέλος και την Mitsubishi, καθώς και τη Lada στη Ρωσία.

«Η έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, οι Ghosn και Kelly ανακοίνωναν στις ιαπωνικές αρχές χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά του Ghosn. Παράλληλα, ανακαλύφθηκαν αρκετές ακόμη παράνομες ενέργειες από τον Ghosn, όπως η χρήση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για προσωπικό του όφελος. Επιβεβαιώθηκε επίσης η εμπλοκή του Kelly», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Nissan, η οποία τονίζει ότι συνεργάζεται με τις ιαπωνικές διωκτικές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο την απομάκρυνση του Ghosn από τη θέση του Προέδρου και του Kelly από αυτή του εντεταλμένου διευθυντή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες, ο Emmanuel Macron δήλωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Renault και τους εργαζόμενούς της. Το γαλλικό κράτος είναι ένας από τους κυριότερους μετόχους της Renault. Σε ανακοίνωσή της, η Renault αναφέρει ότι αναμένει διευκρινίσεις για το ζήτημα που έχει προκύψει από τον ίδιο τον Ghosn και ότι σύντομα θα συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Παράλληλα, η Mitsubishi Motors έκανε γνωστό ότι θα αντικαταστήσει τον Ghosn από τη θέση του Προέδρου της και θα αρχίσει εσωτερική έρευνα για τυχόν παράνομες πράξεις του εντός της εταιρείας.

Η σύλληψη του Ghosn είναι η δεύτερη Προέδρου μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας μέσα στο 2018, μετά από αυτή του Rupert Stadler, επικεφαλής της Audi, τον περασμένο Ιούνιο, για εμπλοκή του στο dieselgate.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...