Τι ξημερώνει για τη συμμαχία Renault - Nissan - Mitsubishi;

Οι τρεις μάρκες θα ακολουθήσουν το μοντέλο «leader-follower» με στόχο αύξηση πωλήσεων και μείωση κόστους

  • -
  • -

Η πανδημία του κορονοϊού βρήκε την Alliance, τη συμμαχία δηλαδή των Groupe Renault, Nissan Motor Co. και Mitsubishi Motors Corporation σε μία ήδη περίπλοκη κατάσταση. Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούσαν να βρουν το βηματισμό τους, μετά τη σύλληψη του επικεφαλής Carlos Ghosn, ο οποίος κατηγορείται στην Ιαπωνία για οικονομικές ατασθαλίες.

Ο Ghosn είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις της Συμμαχίας, από τις αγορές και τις κατηγορίες στις οποίες θα επικεντρωθεί κάθε μάρκας, μέχρι την είσοδο της Renault στη Formula 1. Πλέον υπήρξε ένα αναμφισβήτητο κενό ηγεσίας, το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν οι τρεις εταιρείες τους τελευταίους μήνες, μάλλον ανεπιτυχώς.

Η «συμμαχία των 3» ανακοίνωσε το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που έχει ως στόχο να αυξήσει την ανταγωνιστικό και την κερδοφορία κάθε μάρκας ξεχωριστά. Η συνεργασία τους σε τομείς όπως η κοινή αγορά μερών από προμηθευτές, που εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές, σαφώς και θα συνεχιστεί. Παράλληλα θα συνεχιστεί η παρουσία τους στις κατηγορίες οχημάτων και τις τεχνολογίες (π.χ. υβριδικά ή ηλεκτρικά), στις αγορές που θα επιλέξει κάθε μάρκα. Η Nissan θα έχει την ηγετική παρουσία στην Κίνα, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, η Renault στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αφρική, η Mitsubishi στην Ασία και την Ωκεανία.

Τι είναι το μοντέλο «leader-follower»

Σε κάθε κοινό project θα υπάρχει ο επικεφαλής (leader) και οι ακόλουθοι (followers). Π.χ. στο μελλοντικό C-SUV στα μέσα της δεκαετίας, leader θα είναι η Nissan που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία με το Qashqai και followers η Renault και η Mitsubishi.

Αντιστοίχως, στην μικρότερη κατηγορία των B-SUV, leader θα είναι η Renault που τα πηγαίνει πολύ καλά εμπορικά στην Ευρώπη με το Captur και followers οι δύο ιαπωνικές μάρκες. Τα μοντέλα των «ακολούθων» θα εξελίσσεται μηχανολογικά από την επικεφαλής μάρκα, με την υποστήριξη βέβαια των άλλων δύο.

Η Συμμαχία εκτιμά ότι με την εφαρμογή του μοντέλου «leader-follower» θα επιτευχθεί μείωση των επενδύσεων για την παραγωγή μοντέλων έως 40%, επιπλέον τους κέρδους που υπάρχει σήμερα με τις συνέργειες των τριών εταιρειών. Μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι σχεδόν το 50% των μοντέλων της Συμμαχίας θα αναπτύσσεται και παράγεται με αυτό το μοντέλο.  

Ποια μάρκα θα είναι επικεφαλής σε κάθε τεχνολογία:

Στην αυτόνομη οδήγηση η Nissan

Στη συνδεσιμότητα η Renault (για πλατφόρμα με λειτουργικό Android) και η Nissan για την Κίνα

Στο E-body, το αμάξωμα ηλεκτρικών οχημάτων η Renault

Στην τεχνολογία e-PowerTrain (ePT) η Renault στην πλατφόρμα CMF-A/B ePT –και η Nissan στην πλατφόρμα CMF-EV ePT

Στην plug-in υβριδική τεχνολογία (PHEV) για την μικρομεσαία και την μεσαία κατηγορία η Mitsubishi

Επιπλέον, η Nissan επαναβεβαίωσε την παρουσία της στην Ευρώπη, ενώ έκανε γνωστό ότι θα αποχωρήσει από την αγορά της Νότιας Κορέας και η Datsun από τη Ρωσία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...