Ήρθε ο Green NCAP (video)

Ο νέος οργανισμός τεστάρει τα αυτοκίνητα με βάση τις εκπομπές ρύπων

  • -
  • -

Οι καιροί αλλάζουν και πλέον ένα αυτοκίνητο δεν θα δοκιμάζεται μόνο για την παθητική και ενεργητική ασφάλεια που προσφέρει. Ο οργανισμός Green NCAP υποστηρίζεται από το γνωστό Euro NCAP και έχει ως αποστολή να προωθήσει την ανάπτυξη «καθαρών» αυτοκινήτων, που ρυπαίνουν όσο δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον και προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων.

Πώς θα γίνεται αυτό; Ο Green NCAP θα δοκιμάζει – μέσω εργαστηρίων σε 8 ευρωπαϊκές χώρες - τις εκπομπές ρύπων των νέων αυτοκινήτων, όχι μόνο του CO2 αλλά και άλλων, πιο επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία.

Ο Green NCAP δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα ελέγχων σε 12 αυτοκίνητα, δύο εκ των οποίων είναι ηλεκτρικά και τα υπόλοιπα φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η βαθμολογία (από 0 έως 5 αστέρια) βγαίνει από τις επιδόσεις των αυτοκινήτων σε δύο δείκτες: Δείκτης καθαρού αέρα (βαθμολογία με άριστα το 10) που κρίνει τις εκπομπές ρύπων και Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης (επίσης με άριστα το 10) που κρίνει πόση ενέργεια χρειάζεται για να κινηθεί το αυτοκίνητο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο ηλεκτρικά μοντέλα (BMW i3 και Hyundai Ioniq) απέσπασαν 5 αστέρια. Ακολούθησαν το Volkswagen up! GTI με 4, τα BMW X1 2.0d και Mercedes-Benz A-Class A200 με 3, το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost με 2, ενώ τα Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5, Subaru Outback 2.5 πήραν 1 αστέρι. Χωρίς αστέρι έμειναν τα Volkswagen Golf 1.6 TDI, Fiat Panda 1.0 και το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost, των οποίων οι κινητήρες πληρούσαν τις προηγούμενες προδιαγραφές ρύπων Euro 6b και όχι Euro 6d-TEMP που θα είναι υποχρεωτικές από το Σεπτέμβριο του 2019.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...