Green NCAP: Νέες δοκιμές των Tesla Model 3, NIO et7 και Renault Megane E-Tech

Τα Tesla Model 3, NIO eT7 και Renault Megane E-Tech 100% electric δοκιμάστηκαν από τον οργανισμό Green NCAP για να αποδείξουν πόσο «πράσινα» είναι στην πραγματικότητα. Αυτά είναι τα αποτελέσματά τους.

  • -
  • -

Ο Green NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα τριών πολύ ακόμα ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για τα Tesla Model 3, NIO eT7 και Renault Megane E-Tech 100% electric. Όλα τα μοντέλα έλαβαν πέντε αστέρια στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης αξιολόγησης Green NCAP, επιτυγχάνοντας σχεδόν μέγιστες βαθμολογίες λόγω της υψηλής ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών τους κινητήρων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αξιολογήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν επίσης ότι η επένδυση των κατασκευαστών σε ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να δημιουργήσει επιλογές για τους καταναλωτές οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τόσο το περιβάλλον όσο και την ενεργειακή απόδοση, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν την απόλαυση, την άνεση και τη δύναμη που απαιτούνται για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Πώς τα πήγε το Tesla Model 3;

tesla-model-3-ilektriko-green-ncap

Το Tesla Model 3, με χωρητικότητα μπαταρίας 60 kWh, έναν κινητήρα, κίνηση στους πίσω τροχούς και ισχύ 208 kW (283 ίπποι), έχει αυξημένο πλάτος και σπορ εμφάνιση. Είναι το μικρότερο μοντέλο στην γκάμα της Tesla και το πρώτο της αμερικανικής μάρκας που δοκιμάστηκε από τον Green NCAP. Το αυτοκίνητο πέτυχε υψηλή ενεργειακή απόδοση, όχι μόνο στις εργαστηριακές δοκιμές WLTC+ σε κρύες και ζεστές συνθήκες, αλλά και στο απαιτητικό Test Highway με ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα καθώς η κατανάλωση μετρήθηκε στις 21,1 kWh/100 km. Η μικρή μετωπική επιφάνεια του αυτοκινήτου και το αεροδυναμικό σχήμα του λειτουργούν προς όφελος της κατανάλωσης, αν και στον κύκλο δοκιμών WLTC+ στους -7°C λόγω των υψηλών απαιτήσεων θέρμανσης καμπίνας, άνεσης και διαχείρισης προστασίας της μπαταρίας, η κατανάλωση αυξάνεται κατά 72% και η αυτονομία οδήγησης μειώνεται σημαντικά. Παρά την επιβάρυνση που φέρνει το πολύ κρύο και το αυξημένο βάρος του αυτοκινήτου, το αποτέλεσμά του αποδεικνύει ότι έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή στην απόδοση και την αυτονομία.

Δείτε ακόμα: Green NCAP: Τα 10 πιο «καθαρά» αυτοκίνητα του 2022

Τι επιδόσεις κατέγραψε ο εκπρόσωπος της Κίνας;

nio-et7-ilektriko-green-ncap

Η NIO είναι μία σχετικά καινούρια μάρκα στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά κάνει αισθητή την παρουσία της με το πλήρως εξοπλισμένο eT7, το οποίο δείχνει να στοχεύει στους λάτρεις της Tesla. Το αυτοκίνητο διαθέτει δύο κινητήρες και τετρακίνηση, ισχύ 480 kW (653 ίπποι) και πολύ μεγάλη μπαταρία με χωρητικότητα 100 kWh. Φυσικά όλα αυτά συνεπάγονται αυξημένο βάρος, με τη ζυγαριά να σταματά στην περίπτωση του NIO στους 2,4 τόνους. Στην εργαστηριακή δοκιμή WLTC+, το NIO eT7 κατάφερε να πετύχει ακριβώς την ίδια αυτονομία με εκείνη των 580 km που ανακοινώνει η εταιρεία. Παρά την αυξημένη μάζα, λοιπόν, το eT7 επιδεικνύει υψηλή συνολική απόδοση. Σε κρύες χειμερινές συνθήκες (δοκιμή WLTC+ στους -7°C), όπως και στο Tesla, η κατανάλωση αυξάνεται κατά 72% και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αυτονομία να μειώνεται περίπου στα 340 km.

Τι αποτελέσματα είχε το τεστ του Megane E-Tech;

renault-megane-e-tech-100%-electric-ilektriko-green-ncap

Ο Green NCAP δοκίμασε το Renault Megane E-Tech EV60 με χωρητικότητα μπαταρίας 60 kWh και έναν κινητήρα, ο οποίος δίνει κίνηση μόνο στους μπροστά τροχούς. Με ισχύ 160 kW (217 ίπποι) και ευρύχωρο εσωτερικό είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την επιλογή πολλών, ιδιαίτερα με τα χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας. Οι τιμές στις τυπικές δοκιμές σε κρύες αλλά και ζεστές συνθήκες του κύκλου WLTC+ είναι εντυπωσιακές, αλλά, όπως και με το NIO eT7, αυξάνονται σημαντικά στη δοκιμή αυτοκινητόδρομου, ειδικά κατά τη φάση απότομης επιτάχυνσης. Τα αποτελέσματα στις μικρές διαδρομές εντός πόλης είναι αξιοσημείωτα καθώς η κατανάλωση του Megane κινήθηκε μόλις στις 11,8 kWh/100 km. Στην εργαστηριακή δοκιμή σε θερμοκρασία -7°C, η κατανάλωση του οχήματος αυξήθηκε κατά 78% σε σύγκριση με την τυπική δοκιμή, με την κατανάλωση να «σκαρφαλώνει» στις 30 kWh/100 km, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ανάμεσα στις μετρούμενες τιμές των άλλων δύο υπό δοκιμή αυτοκινήτων.

Και τα τρία μοντέλα λαμβάνουν την κορυφαία βαθμολογία του Green NCAP λόγω της απουσίας ρύπων και των αξιοσημείωτων βαθμολογιών που πέτυχαν σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση, οι οποίες συνδυάζονται με τις σχετικά χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Πατώντας εδώ, εδώ και εδώ, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των δοκιμών του Green NCAP για τα Tesla Model 3, NIO eT7 και Renault Megane E-Tech 100% electric, αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...