«Φαραωνικό» σχέδιο των Νορβηγών: Ετοιμάζουν τούνελ που επιπλέουν

H νορβηγική κυβέρνηση κατανοεί τα προβλήματα των οδηγών και προλειάνει το έδαφος για ένα έργο υποδομής ύψους 40 δισ. ευρώ

  • -
  • -

Για τους λάτρεις των φυσικών τοπίων, τα μαγευτικά φιορδ, οι παγετώνες και τα αμέτρητα βουνά καθιστούν τη Νορβηγία έναν παραμυθένιο ταξιδιωτικό προσδιορισμό.

Όχι, όμως, και για τους φίλους της οδήγησης, οι οποίοι καλούνται να ξεπεράσουν μια σωρεία αντίξοων συνθηκών. Για παράδειγμα, προκειμένου να μεταβούν, μέσω της δυτικής ακτής, από τη νοτιότερη πόλη (Kristiandsand) στη βορειότερη (Trondheim), πρέπει να διασχίσουν 1.100 km, τα οποία «μεταφράζονται» σε 21 ώρες ταξιδιού.

Αντιλαμβανόμενη τους «σκοπέλους» που καλούνται να ξεπεράσουν οι οδηγοί, η νορβηγική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει στο ήμισυ τον χρόνο ταξιδιού, πραγματοποιώντας ένα «φαραωνικό» έργο υποδομής ύψους 40 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το CNN, η ατζέντα των αξιωματούχων της χώρας περιλαμβάνει την κατασκευή γεφυρών, καθώς και της βαθύτερης και μακρύτερης σήραγγας η οποία θα είναι διάτρητη στο βράχο κάτω από τον πυθμένα. Αναφορικά με τις διαστάσεις, το μήκος της θ’ ανέρχεται σε 27 km.

Βέβαια, η εν λόγω σήραγγα δεν αποτελεί το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό διότι, στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η κατασκευή επιπλεόντων τούνελ τα οποία θα βρίσκονται 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν το συγκεκριμένο εγχείρημα υλοποιηθεί, η Σκανδιναβική χώρα θα αποτελεσει παράδειγμα προς μίμηση για χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, οι οποίες, επίσης, καταβάλλουν επίμονες προσπάθειες για την υλοποίηση παρόμοιων εγχειρημάτων.

Αναλυτικότερα θα δημιουργηθούν τρεις κρεμαστές γέφυρες και πέντε επιπλέουσες, με τη νορβηγική αρμόδια αρχή να δρομολογεί την ολοκλήρωση του έργου για το 2050.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...