Το μεγαλύτερο εργοστάσιο SEAT: 10 εκ. αυτοκίνητα σε... 25 χρόνια (vid)

Το εργοστάσιο της SEAT στο Martorell σβήνει 25 κεράκια και η ισπανική φίρμα θέτει στρατηγικούς στόχους, χωρίς να αποκλίνει από την εταιρική κοινωνική της ευθύνη

  • -
  • -

Τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας γιορτάζει φέτος το εργοστάσιο της SEAT στο Martorell. Η ισπανική μάρκα, βέβαια, έχει έναν επιπλέον λόγο για εορτασμούς μιας και φέτος το εργοστάσιο συμπλήρωσε 10 εκ. παραχθέντα οχήματα, που μοιράζονται σε 39 διαφορετικά μοντέλα: από τη δεύτερη γενιά SEAT Ibiza και το πρώτο Cordoba μέχρι το Arona ή το Audi A1, το οποίο διανύει τις πρώτες εβδομάδες παραγωγής του.

Το αυτοκίνητο που είχε… την τιμή να αποτελεί το νούμερο 10.000.000, βγαίνοντας από τη γραμμή παραγωγής του Martorell, ήταν ένα Arona FR 1.5 TSI με χρώμα Desire Red και οροφή Midnight Black, το οποίο παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου. Το Arona κατασκευάστηκε στην πλατφόρμα MQB A0, την οποία μοιράζεται με το Ibiza και το νέο Audi A1. Η SEAT ήταν η πρώτη μάρκα του Ομίλου Volkswagen που χρησιμοποίησε την πλατφόρμα MQB A0 που επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην κατασκευή διαφορετικών ειδών αμαξωμάτων.

Το Martorell εγκαινιάστηκε το 1993 με επένδυση 244,5 δις Ισπανικών πεσετών (1,47 δις ευρώ) και αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ισπανία, καθώς και το τρίτο μεγαλύτερο του ομίλου Volkswagen στην Ευρώπη. Η SEAT μετέφερε την παραγωγή της μετά από 40 χρόνια από το παλιό εργοστάσιο στη Zona Franca της Βαρκελώνης και έκτοτε όλα τα κύρια μοντέλα της μάρκας κατασκευάστηκαν στο Martorell, καθώς και τα Audi Q3 και A1.

Στόχος η δημιουργία ενός «έξυπνου εργοστασίου»

Στρατηγικό στόχο της φίρμας αποτελεί η μετατροπή του εργοστασίου στο Martorell σε πρότυπο παραγωγής 4.0, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός έξυπνου, ψηφιοποιημένου και συνδεδεμένου εργοστασίου που προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις διαδικασίες παραγωγής και το οποίο διαχειρίζεται πόρους και επικοινωνεί μεταξύ διαφόρων κλάδων με μεγάλη αποδοτικότητα.

Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού, το εργοστάσιο, σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 ρόλο που ήδη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ο οποίος στο μέλλον αναμένεται ν’ αυξηθεί περαιτέρω. Αυτά βρίσκονται σε συνεχή κίνηση προκειμένου συναρμολογήσουν περισσότερα από 3.000 μέρη που εξοπλίζουν κάθε νέο αυτοκίνητο. Όλες αυτές οι καινοτομίες συνυπάρχουν με τους 8.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο, που παραδίδουν καθημερινά 2.400 αυτοκίνητα, νούμερο το οποίο ισοδυναμεί με ένα περίπου αυτοκίνητο κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Σημαντικές επενδύσεις, αύξηση των εργαζομένων και της παραγωγής

Βέβαια, για να γυρίσει «σελίδα» το εργοστάσιο, απαιτούνταν επενδύσεις ρεκόρ στο R&D. Όπως και έγινε, με τις επενδύσεις κατά το τελευταίο έτος ν’ ανέρχονται σε 962 εκ. ευρώ. Σήμερα, το εργοστάσιο παράγει τα μοντέλα Ibiza, Leon και Arona. Πρόσφατα στις γραμμές παραγωγής προστέθηκε το Audi A1. H Audi χρησιμοποίησε επίσης το εργοστάσιο στο Martorell για την επιτυχημένη παραγωγή του Audi Q3 1ης γενιάς εδώ και επτά χρόνια.

Η αυξημένη παραγωγή της παραγωγής στο Martorell, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στρατηγικών σχεδίων, αναφορικά με τη συνδεσιμότητα των αυτοκινήτων, τη ψηφιοποίηση της εταιρείας, καθώς και το λανσάρισμα του Tarraco κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη για αύξηση του εργατικού δυναμικού. Σήμερα, λοιπόν, η SEAT απασχολεί περισσότερους από 15.000 επαγγελματίες, οι 12.500 εκ των οποίων εργάζονται στο Martorell. Μόνο το 2018, περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση αορίστου χρόνου με την εταιρεία.

Ισχυρή δέσμευση στη βιωσιμότητα

Τα τελευταία χρόνια, η SEAT πραγματοποίησε πολλά projects στον τομέα της βιωσιμότητας. Η δέσμευση της στον τομέα αυτό περιλαμβάνει όλες τις εταιρικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων R&D, παραγωγή, logistics και πωλήσεις.

Το εργοστάσιο στο Martorell εφαρμόζει το Ecomotive Factory Plan από το 2011, το οποίο στοχεύει στη βελτιστοποίηση των πόρων και στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής, προκειμένου να είναι ένα εργοστάσιο αποτελεσματικό, βιώσιμο και οικολογικό. Η εταιρεία στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του 2010 στα μισά μέχρι το 2025. Τα τελευταία 7 χρόνια, η SEAT έχει ήδη μειώσει τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο κατά 35,5% χάρη σε πρωτοβουλίες όπως η SEAT al Sol, ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, μια εγκατάσταση που ανακτά ενέργεια από τους φούρνους βαφής ή ένα οικολογικό πεζοδρόμιο που μειώνει τoυς ρύπους κατά 40%, μεταξύ άλλων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...