Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ελλάδα;

Ο συνολικός στόλος των επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ έφθασε τα 257 εκατ. οχήματα

  • -
  • -

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τα επιβατικά αλλά και τα επαγγελματικά οχήματα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη ανακοίνωσε ο ACEA, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Ο συνολικός στόλος επιβατικών ΙΧ που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στοιχεία 2016) ανέρχεται σε 257 εκατ. αυτοκίνητα, έναντι 243 εκατ. το 2012.

Πρώτη χώρα σε αριθμό επιβατικών αυτοκινήτων σε κυκλοφορία είναι βέβαια η Γερμανία με 45,8 εκατ. οχήματα. Ακολουθούν η Ιταλία (37,9 εκατ.) και η Μ. Βρετανία (34,4 εκατ.).

ΕΣΥ ΠΗΡΕΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ GOCAR ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΣΚΙΤΣΑ MANGA ΜΕ ΤΟ HONDA CIVIC;

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 5.126.024 επιβατικά αυτοκίνητα, μειωμένα ελαφρά σε σχέση με το 2012 (5,138 εκατ.). Αυτό εξηγείται από τις χαμηλές πωλήσεις κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την απόσυρση από την κυκλοφορία παλαιών οχημάτων. Αντιστοιχούν 476 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους.

Αν συνυπολογίσουμε τα επαγγελματικά οχήματα (βαν, φορτηγά, λεωφορεία κ.α.) στη χώρα μας κυκλοφορούν 6,2 εκατ.

Η ηλικία του ελληνικού στόλου ΙΧ

Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους επιβατικών αυτοκινήτων, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ACEA. Ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών ΙΧ στη χώρα μας είναι τα 15 έτη, με μόνο τις Λιθουανία (16,9 έτη), Ρουμανία (16,2 έτη) και Λετονία (16 έτη) να έχουν γηραιότερο στόλο ΙΧ. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10,5 έτη, ενώ τον πιο νέο στόλο στην Ευρώπη έχει το Λουξεμβούργο (6,3 έτη).

Από τα 5,12 εκατ. αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, τα 3,73 εκατ. (ποσοστό 72,8%) είναι ηλικίας τουλάχιστον 10 ετών. Η αύξηση των πωλήσεων νέων ΙΧ που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αναμένεται να ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας του στόλου, όμως αυτό γίνεται με αργό ρυθμό.

Τι καύσιμο έχουν

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό 91%, τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα καταναλώνουν βενζίνη. Το 5,8% χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ενώ μόλις 3,2% εναλλακτικά καύσιμα (υγραέριο, φυσικό αέριο, υβριδικά, ηλεκτρικά κλπ).

Τα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 53,9% βενζίνη, 42% diesel και 4% τα εναλλακτικά καύσιμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...