Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν στην Ευρώπη – Και πόσα στην Ελλάδα;

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, έρχεται να δώσει την επίσημη απάντηση σε αυτό το ερώτημα λαμβάνοντας υπόψιν της… τους αριθμούς.

  • -
  • -

Παρότι η έκθεση του ACEA περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της ευρωπαϊκής αγοράς έως και το 2022 (απουσιάζει δηλαδή από τις μετρήσεις αυτές, το 2023), μπορεί κανείς με ασφάλεια να έχει μια αναλυτική εικόνα για το που βαδίζει η αγορά σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση αλλά και ποια είναι εν τέλει τα «θέλω» του καταναλωτικού κοινού.  

Πρώτοι, με τεράστια διαφορά, οι βενζινοκινητήρες

Από τα 252.237.775 επιβατικά Ι.Χ που κυκλοφορούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το 50,6% αυτών, κρύβει κάτω από το καπό του μηχανικά σύνολα βενζίνης! Προσθέτοντας δε σε αυτό το ποσοστό και το 40,8% των επιβατικών Ι.Χ αυτοκινήτων που κινούνται από κινητήρες πετρελαίου, συμπεραίνει κανείς ότι ακόμα και σήμερα το 91,4% των οχημάτων που βρίσκονται ανάμεσά μας, τροφοδοτούνται από κινητήρες εσωτερικής καύσης!

Σε ότι αφορά τώρα τα επιβατικά Ι.Χ αυτοκίνητα… με μπαταρίες, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 13.116.364 οχήματα. Προσοχή όμως. Από αυτά, μόλις το 1,2% είναι αμιγώς ηλεκτρικά και τα υπόλοιπα είναι είτε plug-in hybrid είτε υβριδικά, με τα τελευταία, να καταλαμβάνουν και το υψηλότερο ποσοστό (3,1%).

Τι γίνεται όμως στη χώρα μας;

Στην Ελλάδα πέραν του ότι διαθέτουμε τον πιο γερασμένο στόλο Ι.Χ επιβατικών αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη, έχουμε και την μικρότερη όπως αποδεικνύεται διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.

Δείτε ακόμα: Στα 17,3 έτη ο μ.ο ηλικίας των Ι.Χ επιβατικών στην Ελλάδα

Από τα 5.495.927 Ι.Χ επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας, μόλις το 1,4% αυτών είναι «μπαταριοκίνητα». Εάν μάλιστα προχωρήσουμε και στον επιμέρους διαχωρισμό αυτού του ποσοστού, διαπιστώνουμε, ότι τα υβριδικά είναι αυτά που καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 1,2%, με τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα plug-in hybrid, να μοιράζονται από 0,1% αντίστοιχα, της εν λόγω πίτας.

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων επί του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στα εδάφη της, είναι η Σουηδία αλλά και η Δανία (ποσοστό 4,0%) και ακολουθούν η Ολλανδία (3,7%) και το Λουξεμβούργο (3,1%).  

Σε ότι αφορά τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, από τα 48.763.036 αυτοκίνητα του στόλου της, τα αμιγώς ηλεκτρικά καταλαμβάνουν μόλις το 2,1%...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...