Σκάνδαλο Daimler: Στον εισαγγελέα για τις μίζες

  • -
  • -

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Σακελλάκος διέταξε προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παρασκευά Αδάμη, την διερεύνηση της υπόθεσης της Daimler-Chrysler. Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτή της Siemens και ξεκίνησε από τη δημοσιοποίηση στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα των αμερικανικών Αρχών για την εταιρεία η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

H Daimler εξασφάλισε ασυλία αφού παραδέχθηκε στις αρμόδιες αρχές ότι διάπραξε δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων για το χρονικό διάστημα 1998-2008 σε τουλάχιστον 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Daimler συνεργάστηκε με τις αρχές κι αφού πλήρωσε πρόστιμο 96,3 εκατομμυρίων δολαρίων, πλέον δεν θα διωχθεί για τις παράνομες ενέργειες της από την Αμερικανική δικαιοσύνη.

Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Αμερικανικές αρχές διερευνούν την υπόθεση μόνο κατά το χρονικό διάστημα που η Chysler είχε εξαγοραστεί από την Daimler κι όχι για άλλες  περιόδους.

Τη επίμαχη δεκαετία, η Daimler αφού πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα παραδέχθηκε ότι δωροδόκησε κυβερνητικούς παράγοντες για να αναλάβει κρατικά συμβόλαια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και η χώρα μας από τη λίστα αυτή. Μάλιστα στην Ελλάδα, την Κίνα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο τα δημοσιεύματα αυτά κάνουν λόγο ότι οι μίζες δόθηκαν μέσω των θυγατρικών εταιρειών κι όχι απευθείας από τη Μητρική εταιρεία.

Στην Ελλάδα η Daimler προμήθευσε το ελληνικό δημόσιο με τετρακίνητα Mercedes-Benz σε διάφορες χρονικές περιόδους οι οποίες ξεκινούν από το 1985 και φτάνουν το 2000, με τη συνολικό ποσό των συμβολαίων να ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί άμεσα στην ενδεχόμενη περίπτωση υποβολής αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, κατά τη διάρκεια της έρευνας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...