3 αλλαγές που φέρνει το 2018

Και έχουν άμεση σχέση με το αυτοκίνητο

  • -
  • -

Νέα αυτοκίνητα, νέες τεχνολογίες, νέες τάσεις. Το 2018 θα συνδυαστεί με σημαντικές εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς θα μας φέρει αρκετά βήματα πιο κοντά στην εποχή των πλήρως αυτόνομων και συνδεδεμένων οχημάτων.

Θα υπάρξουν όμως και πιο απτές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, είτε αφορούν τον τρόπο που οδηγούμε είτε το κόστος για τη χρήση των αυτοκινήτων μας. Ας δούμε 3 εξ αυτών των αλλαγών:

(πατήστε πάνω στον κάθε τίτλο για να μάθετε περισσότερα)

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Θα αλλάξουν τα πρόστιμα για την πλειονότητα των παραβάσεων, ενώ σε αρκετά από αυτά το ύψος τους θα εξαρτάται από το εισόδημα του παραβάτη. Δεν αλλάζει πάντως το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, καθώς θα παραμείνει στα 130 km/h.

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ CO2

Ξεχάστε τον κύκλο δοκιμών NEDC. Πλέον εφαρμόζεται ο WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure), ένα πιο αυστηρό και άρα ρεαλιστικό πρωτόκολλο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εργοστασιακή κατανάλωση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα αυξηθούν. Από τη μία αυτό μπορεί να επιφέρει αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας (που είναι ανάλογα των εκπομπών ρύπων), όμως από την άλλη θα επιταχύνει το ρυθμό εξέλιξης των κινητήρων εσωτερικής καύσης ώστε να ρίξουν κατανάλωση-CO2.

ΝΕΑ ΧΡΕΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Από τα τέλη του 2018 και την Εγνατία Οδό αναμένεται να αρχίσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, με αναλογική χρέωση. Οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν για όλη τη χιλιομετρική απόσταση από τον έναν έως τον επόμενο σταθμό διοδίων, αλλά μόνο για όσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει (από τον κόμβο εισόδου έως τον κόμβο εξόδου). Το νέο σύστημα θα επιφέρει μικρή μείωση στο κόστος των διοδίων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...