10 απαντήσεις για τις νέες δοκιμές κατανάλωσης

Από τον αμφιλεγόμενο κύκλο NEDC περάσαμε στον πιο ρεαλιστικό WLTP

  • -
  • -

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 τέθηκε σε ισχύ ο νέος τρόπος μέτρησης των εργοστασιακών καταναλώσεων και ρύπων στα αυτοκίνητα. Στα... απόνερα του dieselgate και μετά από πιέσεις κρατών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι κατασκευαστές περνούν στη νέα εποχή ανακοινώνοντας αποτελέσματα που είναι πιο κοντά στις πραγματικές τιμές. Αρχικά η διαδικασία εφαρμόζεται μόνο σε οχήματα και κινητήρες που υποβάλλονται σε σχετικές δοκιμές για πρώτη φορά.

Με τη βοήθεια της Volkswagen απαντάμε σε 10 απορίες που πιθανόν να έχετε για το νέο κύκλο μετρήσεων.

1. Τι είναι το WLTP;

Τα αρχικά παραπέμπουν στο "Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure", στην εναρμονισμένη διεθνώς διαδικασία δοκιμών για ελαφρά οχήματα. Έτσι σε όλον τον πλανήτη θα ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως σήμερα. Στην Ευρώπη αντικαθιστά τoν κύκλο NEDC (New European Driving Cycle) ο οποίος είχε δεχτεί αρκετές επικρίσεις το τελευταίο διάστημα.

2. Ποιοι είναι οι στόχοι του WLTP;

Να καθιερώσει έναν στάνταρ τρόπο υπολογισμού εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης για διαφορετικά σύνολα (βενζίνης, diesel, φυσικού αερίου, υβριδικά, ηλεκτρικά). Ταυτόχρονα να αποτυπώσει πιο ρεαλιστικά την συμπεριφορά των οδηγών πίσω από το τιμόνι. Η δοκιμή RDE (Real Drive Emissions) μετρά τις εκπομπές στους δρόμους και όχι το εργαστήριο.

3. Πότε τίθεται σε εφαρμογή το WLTP;

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 όλοι οι κατασκευαστές έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν το πρωτόκολλο WLTP σε όσα αυτοκίνητα και κινητήρες λαμβάνουν έγκριση τύπου μετά την ημερομηνία αυτή. Μετά από ακριβώς ένα έτος (1/9/2018) ο κύκλος θα εφαρμόζεται σε όλα τα νέα οχήματα.

4. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο NEDC και το WLTP;

Όπως μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο πίνακα, εντοπίζονται στη χρονική διάρκεια του τεστ, στο ποσοστό που το όχημα παραμένει στάσιμο, στη συνολική απόσταση, την ανώτατη και τη μέση ωριαία ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα, η μεικτή κατανάλωση και οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν.

5. Ποιες αλλαγές εντοπίζονται στον εξοπλισμό των υπό δοκιμή αυτοκινήτων;

Σε αντίθεση με το NEDC, ο κύκλος WLTP λαμβάνει υπόψιν τον ειδικό εξοπλισμό που επηρεάζει το βάρος, την αεροδυναμική απόδοση και την αντίσταση κύλισης. Π.χ., έως σήμερα οι δοκιμές γίνονταν με απενεργοποιημένον τον κλιματισμό και τα θερμαινόμενα καθίσματα.

Οι κατασκευαστές οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα σχετικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια online διαμόρφωσης του οχήματος. Κατά την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς του αυτοκινήτου παρέχονται τα στοχεία για τη συγκεκριμένη χώρα και (για την ΕΕ) παραδίδεται πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

6. Γιατί λαμβάνονται υπόψιν το βάρος, η αεροδυναμική απόδοση και η αντίσταση κύλισης;

Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος ενός οχήματος τόσο αυξάνονται κατανάλωση και ρύποι. Στον κύκλο NEDC οι μετρήσεις γίνονταν χωρίς τον έξτρα εξοπλισμό (π.χ. ηλιοροφή ή φαρδύτερα ελαστικά). Κάτι που διορθώθηκε στον κύκλο WLTP.

7. Θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας;

Ναι, αν ο νέος κύκλος δοκιμών διαμορφώσει υψηλότερες εκπομπές CO2.

8. Θα αλλάξει η πραγματική μέση κατανάλωση του αυτοκινήτου;

Όχι, η κατανάλωση εξαρτάται από τη συμπεριφορά του οδηγού και τις συνθήκες του οχήματος και του δρόμου.

9. Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται το WLTP;

Τόσο από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από ορισμένες εκτός της ΕΕ. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην εξέλιξη του κύκλου δοκιμών αλλά εγκατέλειψαν το project στην πορεία. Σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες για την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου στην Ιαπωνία, ενώ ορισμένες χώρες (όπως η Ινδία και η Ν. Κορέα) θα εφαρμόσουν μέρη του.

10. Πώς γίνονται οι δοκιμές στον κύκλο WLTP;

Η διαδικασία βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Ο κύκλος οδήγησης έχει διάρκεια 30 λεπτών. Χωρίζεται σε 4 φάσεις: Χαμηλή, Μέση, Υψηλή, Πολύ Υψηλή και προσπαθεί να προσομοιώσει τη συμπεριφορά των οδηγών. Σταθερή ταχύτητα (εκεί όπου η κατανάλωση μειώνεται) τηρείται σε μικρές χρονικές περιόδους, ενώ η μέση ταχύτητα είναι 47 km/h.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...