Πώς να προστατευτείτε από τους ληστές με τον αναμεταδότη σήματος (vid)

Συμβουλές για να μην την… πατήσετε όπως ο ιδιοκτήτης της Mercedes-Benz στο σοκαριστικό video

  • -
  • -

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην κλοπή αυτοκινήτων ονομάζεται «relay theft». Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα διεθνώς μετά τη δημοσίευση από την αστυνομία του West Midlands, στην κεντρική Αγγλία, ενός video που δείχνει τη δράση δύο «hi tech» κακοποιών, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μέσα σε περίπου ένα λεπτό κατάφεραν να ξεκλειδώσουν τις πόρτες της Mercedes-Benz, να θέσουν σε λειτουργία τον κινητήρα και να εξαφανιστούν. Το αυτοκίνητο δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Τι είναι το relay theft;

Είναι η πιο σύγχρονη, γρήγορη και ασφαλής μέθοδος ξεκλειδώματος και κλοπής ενός αυτοκινήτου, το οποίο έχει σύστημα εισόδου και λειτουργίας του κινητήρα χωρίς κλειδί (keyless entry). Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν δύο αναμεταδότες σήματος (relay box), οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ένας αναζητεί το σήμα από το ηλεκτρονικό κλειδί που βρίσκεται μέσα στην οικία (ή στην τσέπη του κατόχου) και ο δεύτερος αναμεταδότης περιμένει δίπλα στο όχημα.

Μόλις ο πρώτος αναμεταδότης λάβει το σήμα από το κλειδί το μεταδίδει άμεσα στο δεύτερο relay box. Τα συστήματα του αυτοκινήτου «νομίζουν» ότι το κλειδί είναι δίπλα και ξεκλειδώνουν τις πόρτες. Το ίδιο εύκολα τίθεται σε λειτουργία και ο κινητήρας, με τους ληστές να φεύγουν με το αυτοκίνητο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

Πώς θα προστατευτείτε

Όπως αναφέρει η αστυνομία του West Midlands αλλά και ειδικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, οποιοδήποτε αυτοκίνητο με σύστημα keyless entry και keyless start είναι ευάλωτο σε ανάλογη τεχνολογία.

Εφόσον δεν μπορείτε να σταθμεύετε το όχημά σας σε κλειστό πάρκινγκ, καλό είναι να λάβετε ορισμένα μέτρα ώστε το επόμενο πρωί να βρείτε το αυτοκίνητο εκεί όπου το αφήσατε.

1. Μην αφήνετε το κλειδί του αυτοκινήτου κοντά στην εξώπορτα ή κάποια άλλη πόρτα ή παράθυρο του σπιτιού σας. Όσο πιο μακριά είναι το κλειδί τόσο πιο δύσκολο είναι να ανιχνευθεί το σήμα από τον αναμεταδότη.

2. Βρείτε ένα μεταλλικό κουτί στο οποίο να αποθηκεύετε κατά τη διάρκεια της νύχτας το κλειδί. Οι συσκευές μπορούν να υποκλέψουν το σήμα μέσα από πόρτες, παράθυρα και τοίχους, δύσκολα όμως μέσα από ένα μεταλλικό κουτί. Η καλύτερη λύση πάντως είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, λόγω της μόνωσης που διαθέτει για περιορισμό της ακτινοβολίας.

3. Τοποθετήστε ένα συμβατικό αντικλεπτικό μπαστούνι τιμονιού ή πεντάλ. Είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει τους επίδοξους ληστές του αυτοκινήτου σας και ίσως αποτρέπει την κλοπή του.

4. Τοποθετήστε ένα κρυφό σύστημα εντοπισμού του οχήματος, ώστε σε περίπτωση που οι ληστές πάρουν το αυτοκίνητό σας να μην γνωρίζουν την ύπαρξή του και να μπορέσετε να το εντοπίσετε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...