Νέος ΚΟΚ: Δείτε τις σημαντικότερες αλλαγές

Τσουχτερά πρόστιμα και αύξηση ορίου ταχύτητας

  • -
  • -

Πολλές αλλαγές περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με τσουχτερές «καμπάνες» για αυτούς που μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγούν, δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας ή κράνος, σταθμεύουν πάνω σε ράμπες ή παρεμποδίζουν διάβαση για ΑμεΑ, χρησιμοποιούν την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) στους αυτοκινητόδρομους, ρίχνουν αντικείμενα ή ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ τσιγάρο) και δεν ακολουθούν τις σωστές διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά των παιδιών. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο νέος νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων και άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Οι παραβάσεις διαβαθμίζονται πλέον ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε χαμηλή, μεσαία και υψηλή, ούτως ώστε να καθορίζονται τα διοικητικά πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις ανά κατηγορία παράβασης.

 

Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημά σου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, θα υπάρχει ένα ενιαίο πρόστιμο, το οποίο θα μπορεί να αυξηθεί έως και 3 φορές παραπάνω ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη. Επίσης, θα υπάρξει μείωση της τάξεως του 40% όλων των διοικητικών προστίμων με εξαιρέσεις τις παραβάσεις: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση της πινακίδας του STOP ή του ερυθρού σηματοδότη, καθώς και η αντικανονική προσπέραση.

 

Αύξηση ορίου ταχύτητας στα 150 km/h

Το νομοσχέδιο αναφέρει και τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας σε οδικούς άξονες από 130 σε 150 km/h, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ειδική μελέτη και εγκριθεί από αρμόδιες υπηρεσίες. Εκεί θα υπάρχει και η σχετική σήμανση.

Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο με ελαφρές και βαριές τετράτροχες μοτοσικλέτες (ATV), καθώς και σε οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων που είναι για χρήση τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου.

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...