Απαγόρευση παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων στο Παρίσι

Ειδικά σήματα ανάλογα με την παλαιότητα θα φέρουν τα αυτοκίνητα στην Πόλη του Φωτός

  • -
  • -

Οι Γάλλοι απαγόρευσαν την είσοδο στο κέντρο του Παρισιού, σε παλιά αυτοκίνητα που ρυπαίνουν, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, αφού είναι πολλοί αυτοί που κάνουν παράπονα για επιπτώσεις στην υγεία τους.

Το σύστημα Crit’ Air όπως το ονομάζουν θα απαγορεύσει την είσοδο στο κέντρο του Παρισιού σε παλιά diesel με ημερομηνία πρώτης άδειας από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2000. Έτσι, περίπου το 6% των αυτοκινήτων που κινούνται στο Παρίσι θα έχουν πλέον το γκρι αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ τους που τους απαγορεύει την κυκλοφορία.

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo φιλοδοξεί το μέτρο να εφαρμοστεί σύντομα και σε αυτοκίνητα από το 2001 έως το 2005 (καφέ αυτοκόλλητο) τα οποία αντιστοιχούν στο 14% των αυτοκινήτων.

Με την προσθήκη των αυτοκόλλητων στο παρμπρίζ θα γίνει πιο εύκολο το έργο της αστυνομίας, η οποία τώρα θα μπορεί να αναγνωρίζει τα αυτοκίνητα που προκαλούν μόλυνση. Επιπλέον μέτρο που εφαρμόζεται για να γίνει πιο «αφιλόξενο» στα αυτοκίνητα το κέντρο, είναι η αύξηση του αντίτιμου για το παρκάρισμα.

Οι πολίτες του Παρισιού δείχνουν αγανακτισμένοι με την μόλυνση του περιβάλλοντος και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη τους. Σε δήλωση που έκανε ένας κάτοικος του Παρισιού στο Reuters αναφέρει: «Μπορώ να νιώσω τη μόλυνση. Έχω μικρά παιδιά και μπορώ να τη δω στο δέρμα τους και στα μαλλιά τους. Είναι τόσο κρίμα στο Παρίσι, το οποίο ονομάζουμε «Πόλη του Φωτός» να μην είμαστε σε θέση να λύσουμε αυτό το πρόβλημα». «Δεν βήχω ποτέ, αλλά σήμερα έβηχα, ενώ έτρεχε και η μύτη μου, νιώθοντας άσχημα» τόνισε ένας άλλο κάτοικος του Παρισιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο Γ. Καμίνης εξορίζει τα diesel από την Αθήνα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...