Τι δουλειά έχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μέσα στο νερό;

Οι μάρκες που συνδέονται με τις κορυφαίες ιστιοπλοϊκές ομάδες του πλανήτη στο America’s Cup

  • -
  • -

Το America’s Cup είναι κάτι σαν την Formula 1 της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας. Είναι ο θεσμός με την μεγαλύτερη προβολή και την υψηλότερη τεχνολογία. Και η σχέση του με το χώρο του αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα στενή.

Φέτος θα φιλοξενηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό συγκεκριμένα στις Βερμούδες, από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 28 Ιουνίου. Αρχικά οι πέντε διεκδικητές του τίτλου (από Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Σουηδία και Νέα Ζηλανδία) θα παλέψουν για μία θέση στον τελικό, όπου η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει την κάτοχο του τίτλου, την Oracle Team USA.

Η αμερικάνικη ομάδα, νικήτρια στους δύο προηγούμενους τελικούς το 2010 και το 2013, έχει ως τεχνολογικό συνεργάτη την BMW. Η γερμανική εταιρεία παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στους τομείς της αεροδυναμικής και της χρήσης ελαφρών υλικών, ενώ σχεδίασε το πηδάλιο με τεχνολογία από το χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το ιστιοπλοϊκό τύπου catamaran των 2,4 τόνων και μήκους 15 μέτρων μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 100 km/h, καθώς στηρίζεται σε καρίνες με αποτέλεσμα περισσότερο να «πετάει» παρά να σκίζει τα κύματα.



Ένας από τους κύριους διεκδικητές του America’s Cup είναι η βρετανική Land Rover BAR. Και εδώ οι μηχανολόγοι της Jaguar Land Rover ενεπλάκησαν στη σχεδίαση και κατασκευή του σκάφους που βαφτίστηκε «Rita». Στα 166 χρόνια ιστορίας του America’s Cup, η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει πανηγυρίσει ποτέ την κατάκτησή του. Φέτος με ένα άρτιο σκάφος και σκίπερ τον Ben Ainslie (τον πιο πετυχημένο ιστιοπλόο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τέσσερα συνεχόμενα χρυσά το 2000, 2004, 2008 και 2012), οι Βρετανοί ελπίζουν πως ήρθε η δική τους στιγμή.

Η ομάδα Emirates της Νέας Ζηλανδίας συνεργάζεται με την Toyota, ενώ η σουηδική Artemis Racing έχει ως τεχνικό σύμβουλο την Cosworth, τη βρετανική εταιρεία που αντλεί τεχνολογικές λύσεις από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...