5 αυτοκίνητα που προτιμάμε με αυτόματο κιβώτιο

Εσείς τι προτιμάτε; Αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο;

  • -
  • -

Οι λάτρεις της γρήγορης οδήγησης γνωρίζουν καλά ότι το χειροκίνητο κιβώτιο σε ένα αυτοκίνητο είναι αυτό που θα τους προσφέρει την απόλυτη fun-to-drive κατάσταση. Παρόλ’αυτά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν μοντέλα χωρίς τη δυνατότητα επιλογής της χειροκίνητης μετάδοσης, κάτι που είναι πολύ κρίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ TO ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΟΔΟΠΟΙΡΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "SUPERCAR KILLER", ΤΟ NISSAN GT-R

Ωστόσο, υπάρχουν αυτοκίνητα που επειδή δεν έχουν τρία πεντάλς δεν σημαίνει ότι δεν εκπληρώνουν την απίστευτη οδηγική ευχαρίστηση, αλλά για την ακρίβεια είναι καλύτερα με αυτόματα κιβώτια παρά με χειροκίνητα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα παρακάτω μοντέλα:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1.Porsche 918 Spyder
Ένα από τα γρηγορότερο αυτοκίνητα του κόσμου, μιας και το έχει αποδείξει στην πίστα του Nurburgring. Το υβριδικό σύνολο της 918 αποδίδει πάνω από 900 ίππους, οι οποίοι περνούν στην άσφαλτο και από τους τέσσερεις τροχούς. Το αυτόματο κιβώτιο PDK είναι ικανό να κάνει τόσο γρήγορες αλλαγές, που το 0-96 km/h ολοκληρώνεται σε 2,2 sec. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν ακατόρθωτη να επιτευχθεί με ένα χειροκίνητο κιβώτιο.

 

2.Nissan GT-R
Μπορεί να μην είναι ίδια κατηγορία με την Porsche 918, αλλά το GT-R βασίζεται κυρίως στην προηγμένη τετρακίνηση και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για την επιτυχία του. Αν θυμηθούμε ότι το GT-R του 2009 είχε 480 ίππους και σχεδόν 600 Nm ροπής, ενώ το 0-96 km/h να ολοκληρώνεται σε λίγο παραπάνω από 3 sec, καταλαβαίνουμε ότι η Ιάπωνες κάνουν πολύ καλή δουλειά τόσο στο μοτέρ όσο και στη μετάδοση.

 

3.McLaren 675LT
Ακόμα και αυτοκίνητα που έχουν σκοπό να μπαίνουν στις αγωνιστικές πίστες εξοπλίζονται με αυτόματα κιβώτια. Αν ο στόχος είναι να είσαι γρήγορος μέσα στο grid, τότε η McLaren πολύ ορθά επιλέγει για την 675LT το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Ποιος ο λόγος να επιλέξεις χειροκίνητο και να είσαι πιο… αργός; Το βρετανικό μοντέλο αποδίδει 675 ίππους και 700 Nm ροπής. Αυτή η ισχύς στον πίσω άξονα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί, ειδικά αν έχεις στο νου σου να αλλάζεις ταχύτητες και με τον παραδοσιακό τρόπο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η «παλιά» McLaren F1 είναι χειροκίνητη, ωστόσο η εταιρεία έχει αλλάξει πορεία, μιας και δεν υπάρχει νέα McLaren που να μην είναι αυτόματη.

 

4.Rolls-Royce Dawn
Φυσικά η Rolls-Royce δεν βάζει αυτόματα κιβώτια στα πολυτελέστατα μοντέλα της για καλύτερες επιδόσεις, αλλά για μεγαλύτερη άνεση. Μπορείτε να σκεφτείτε μια Rolls-Royce να… πατινάρει και να μυρίζει ο δίσκος; Είναι μια εικόνα που δεν συνάδει με την όλη φιλοσοφία της φίρμας. Οι αλλαγές ταχυτήτων πρέπει να είναι ομαλές και οι επιβάτες ήρεμοι μέσα σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Επίσης, το αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων  της Dawn προβλέπει την σχέση που πρέπει να βάλει με πληροφορίες που αντλεί από τον πλοηγό.

 

5.Tesla Model S
Η εικόνα ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου με χειροκίνητο κιβώτιο είναι το λιγότερο αστεία (και όμως υπάρχει τέτοιο αυτοκίνητο). Εκτός ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν αυτόν τον συνδυασμό, στην ουσία το «αυτόματο» κιβώτιο του Model S έχει μόλις μία ταχύτητα για την ομαλή και καλύτερη επιτάχυνση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...